Modeling on rayleigh scattering in optical waveguides
Optik dalga klavuzlarında rayleigh saçılması
- Tez No: 143211
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERHAT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rayleigh Saçılması, Işık Saçılması, Eşısı Sıkıştınlabilirliği, Plastik Optik Fiber, Rayleigh Scattering, Light Scattering, Isothermal Compressibility, Plastic Optical Fibers
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Son birkaç yıl içerisinde, ucuz maliyeti, kolay kablolanması ve esnekliği polimer optik fiberlere (POF) olan ilgiyi arttırmıştır. Ayrıca, optik kablolarda, bakır telefon kablolanndaki cross-talk problemi gibi elektromagtıetik girişim problemi de yoktur. Şu an kullanılan iletişim ve bilgisayar sistemlerinde ürün büyük bir önem kazanmıştır ve araştırmalardan görülmektedir ki; ışık saçılmasından dolayı oluşan kayıp tamamen ortadan kaldırılamayan tek kayıptır ve bu kayıp POF' taki kayhn alt limitini de belirler. Bu çalışmada, ışık saçılımının önemi ve bağlı olduğu parametreler incelendi ve plastik optik fiberlerin çekirdek maddesi olarak kullanılacak en uygun polimeri bulmak için hesaplamalar yapıldı. Bu amaçla, farklı polimerler için ışık saçıhmı kayıplarım hesaplayan, izotropik saçılma / eşısı sıkıştalabilirliği ve toplam zayıflama kaybı / dalga boyu grafiklerini çizen bir program yazıldı.
Özet (Çeviri)
In the last few years, interest in polymer optical fibers (POF) has increased because of their low cost, easy handling and good flexibility even at large diameters. Moreover, optical cables do not have the problem of electromagnetic interference, which gives, for instance, the problem of cross-talk in copper telephone cables. In the usage of current communication and computer systems the yield has gained a big importance and it has seen from studies that light scattering loss is the only loss, which cannot be eliminated entirely. Besides, this loss causes its attenuation loss intrinsically and determines the lower limit of loss in the POF. In this work, the importance and the dependencies of light scattering were studied, and calculations were done in order to find more appropriate polymer for using as core material of POFs. For this aim, a computer program that calculates the light scattering loss of several amorphous polymers and plots the graph of isotropic scattering loss versus isothermal compressibility and total attenuation loss versus wavelength was written.