Components of response variance for cluster samples
Küme örneklemelerinde yanıt varyansının bileşenleri
  1. Tez No: 143212
  2. Yazar: DENİZ AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZTAŞ AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme Hatası, Yanıt Hataları, Anketör Varyansı, Küme Örneklemesi, Ölçme Varyansı, Measurement Errors, Response Errors, Interviewer Variance, Cluster Sampling, Simple Response Variance, Correlated Response Variance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırmalarda, sonuçların değerlendirilebilmesi ve daha sonraki araştırmaların tasarım ve işlemlerinin geliştirilebilmesi açısından veri kalitesi ölçütleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Hataların kaynaklan, büyüklükleri ve etkilerinin ayrıntılı bir biçimde incelenmesi, araştırmanın tasarım ve işlemlerinin ne şekilde iyileştirilebileceği ve kaynakların birçok farklı kullanım için ne şekilde dağıtılacağı hakkında bilgi verir. Bu tezin önemli bir kısmı araştırmalarda meydana gelen yanıt değişkenliğinin payının ölçülmesine yarayacak yöntemleri ve istatistik teorisini incelemeye ayrılmıştır. Araştırmalarda yaygın olarak kullanılan bir yöntem örneklem elemanların tek tek ve bağımsız şekilde seçilmesindense kümeler halinde seçilmesine dayanır. Uygulamada küme örneklemelerinin varyansı çoğunlukla aynı büyüklükteki eleman örneklemesininkinden daha büyüktür. Küme örneklemesinin yaygın olarak kullanılma nedeni sahip olduğu uygun maliyet özelliklerine dayanır. Anketörlerin iş yükleri ve kümeler arasında çoğunlukla bir örtüşnıe görülür. Bu gibi durumlarda anketör varyansının bir kısmı örnekleme varyansı tarafından ölçülür. Bu tezin temel amacı bu gibi durumlar için yanıt varyansını bileşenlerine ayıran bir model geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
Measures of data quality are important for the evaluation and improvement of survey design and procedures. A detailed investigation of the sources, magnitude and impact of errors is necessary to identify how survey design and procedures may be improved and how resources allocated more efficiently among various aspects of the survey operation. A major part of this thesis is devoted to the overview of statistical theory and methods for measuring the contribution of response variability to the overall error of a survey. A very common practice in surveys is to select groups (clusters) of elements together instead of independent selection of elements. In practice 1Ucluster samples tend to produce higher sampling variance for statistics than element samples of the same size. Their frequent use stems from the desirable cost features that they have. Most data collection and sample designs involve some overlapping between interviewer workload and the sampling units (clusters). For those cases, a proportion of the measurement variance, which is due to interviewers, is reflected to some degree in the sampling variance calculations. The prime purpose in this thesis is to determine a variance formula that decomposes the total variance into sampling and measurement variance components for two commonly used data collection and sample designs. Once such a decomposition is obtained, determining an optimum allocation in existence of measurement errors would be possible.