Characterization and study of solution properties of poly (propylene oxide) synthesized by metal xanthate catalysts
Metal ksentat katalizörü ile sentezlenen poli (propilen oksit)in karakterizasyonu ve çözelti özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 143217
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ALYÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: çinko ksentat, poli(propilen oksit), ısıl fraksiyonlandırma, kolon fraksiyonlandırma, kristallenme yüzdesi, stereo-blok yapı, zinc xanthates, poly(propylene oxide), thermal fractionation, column fractionation, percent crystallinity, stereo-block structure
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çinko ksentatlar propilen oksiti, yüksek moleküler ağırlıklı polimere (PPO) koordinasyon mekanizması ile polimerleştirirler. Bu çalışma polimerin yapısını ve stereo-izomerizimini belirlemek için yapıldı. Bu amaçla, PPO kolon ve ısıl olarak fraksiyonlandınldı. Elde edilen fraksiyonlar, uç grup analizi, donma noktası alçalması, viskometri, İR ve 13C-NMR spektroskopi, erime sıcaklığı (hem polarize mikroskop hem DSC ile) ile karakterize edildi. PPO'nun yüksek moleküler ağırlıklı, stereoregüler, kristallendirilebilen polimer (K-polymer) ile düşük moleküler ağırlıklı (=500g/mol), amorf D-polimerden oluştuğu saptandı. D-polimerin çifte bağ ve hidroksil terminalleri içerdiği gözlendi. Çifte bağ varlığı, D-polimerin anyonik mekanizma ürünü olduğu şeklinde yorumlandı. K-polimerlerin ısıl fraksiyonlandırmada moleküler ağırlıklarına bağlı olarak değil, erime sıcaklıklarına bağlı olarak fraksiyonlandırıldığı gözlendi. Yüksek erime sıcaklığı olan fraksiyonların molar kütlesinin daha düşük olduğu, ve bu fraksiyonların yüksek molar kütle ve düşük erime sıcaklıklı fraksiyonlardan daha yüksek sıcaklıklarda çöktüğü saptandı. Kolon fraksiyonlandırmada, K-polimerler izooktan çözeltisinden dar bir sıcaklık aralığı içerisinde cam boncuklar üzerine çöktürüldü. Sonra, çöken örnekler, yine izooktan kullanılarak, çöktürme sıcaklığından daha yüksek sıcaklıkta ve çözücünün bekletilme süresi 5 dakikadan birkaç saate kadar yükseltilerek birçok fraksiyona ayrıldı. Çözünürlük hızının moleküler ağırlıkla kontrol edilmediği ancak, sadece kristallenme yüzdesi ve erime sıcaklığı ile kontrol edildiği saptandı. Molar kütlesi ve erime sıcaklığı yüksek olan fraksiyonların, daha düşük molar kütleli ve erime sıcaklıklı fakat daha yüksek kristallenme yüzdesi olan fraksiyonlardan daha hızlı çözündükleri gözlendi. Bu beklenilmeyen davranış taktik blokların kristallenemeyen ataktik bloklarla birbirine bağlı oldukları bir stereo-blok yapı önerilerek izah edildi. Bu sonuçlara bağlı olarak polimerleşme mekanizması tartışıldı.
Özet (Çeviri)
Zinc xanthates polymerize propylene oxide into high polymer (PPO) with coordination mechanism. The present work carried out to identify the structure and stereoisomerisms of this polymer. For this purpose PPO was subjected to thermal and column fractionation. Obtained fractions were characterized by end group analysis, cryoscopy, viscometry, IR and 13C-NMR spectroscopy, melting temperature (both by hot-stage polarizing microscope a nd D SC). PPO is composed of a high m olecular weight, stereoregular, crystallizable polymer (K-polymer) with low molecular weight (=500 g/mol) D-polymer. D-polymer has both double bond and hydroxyl terminals. Presence of double bonds was interpreted as the product of an anionic mechanism. K-Polymers can be thermally fractionated on the base of their melting temperature Tm rather than molecular weight. It's found that higher melting temperature fractions have lower molar mass, but they precipitate at higher temperatures then the fractions with higher molar mass but lower Tm. In column fractionation, K-polymers were deposited on glass beads from isooctane solution in a narrow temperature interval. Then the precipitated samples were split into a number of fractions by using again isooctane but at a higher temperature than the precipitation temperature by increasing residence time of solvent from 5 minutes to several hours. It's found that rate of solubility is not controlled by molecular weight at all, but it's controlled only percentage crsytallinity and Tm. Highest melting temperature polymers, with relatively higher molecular mass showed faster rate of solution than that of lower Tm, lower molar mass but higher percent crystalline fractions. This discrepancy was accounted by suggesting a stereo- block structure where tactic blocks are bound each other with non-crystallizable presumably atactic blocks. On the basis of these results mechanism of polymerization was discussed in some detail.