Chitosan microspheres and films used in controlled release
Kontrollü salımda kullanılan kitosan mikroküreler ve filmler
  1. Tez No: 143218
  2. Yazar: BEYZA UYLUKÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ELVAN YILMAZ, PROF.DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Talasemi, Deferipron, kitosan, mikroküre, film, kontrollü salım, Thalassemia, Deferiprone, chitosan, microsphere, film, controlled release
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Talasemi, hemoglobin yapılarında oluşan bozukluklar sonucunda ortaya çıkan, genetik bk kan hastalığıdır. Talasemi hastalarında kronik kan naklinden dolayı demir birikmesi meydana gelmekte ve olası, ölümcül, demirle ilişkili komplikasyonları önlemek için düzenli olarak alman demir tutuculara ihtiyaç duyulmaktadır. Deferipron, talasemi hastalığının tedavisinde demir tutucu olarak kullamlan, ticari olarak piyasada bulunan bir ilaçtır, ancak, uzun süreli etkisi henüz net olarak bilinmemektedir. Bu sebeple, daha etkili alternatif ilaçlar ya da salım yöntemlerinin bulunabilmesi için bir takım çalışmalar sürmektedir. Bu açıdan, ilaçların uygulanmasında, daha güvenilir, daha elverişli ve daha etkili bir yöntem olan kontrollü sahm, ümit vericidir. Kitinin deasetilasyonuyla elde edilen, doğal bir biyopolimer olan kitosan, gelecek vaat eden çok çeşitli farmasotik kullanıma sahiptir ve günümüzde ilaç taşıyıcı sistemler için yeni taşıyıcı materyal olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, farklı deasetilasyon derecesine sahip Deferipron yüklü kitosan mikroküreler, gluteraldehit ile çapraz bağlananarak yağ/su emülsiyon metoduyla hazırlanmıştır. Partikül boyutu, SEM ve in vitro ilaç salım analizleri gerçeHeştirilmiştir. Hazırlanan mikrokürelerin ortalama boyutları, kullanılan kitosanın deasetilasyon derecesinin artışıyla ve mikrokürelerdeki çapraz bağlanma derecesindeki azalma ile artış göstermiştir. In vitro ilaç salım çalışmalarında, beklenilenin tersine, çapraz bağlanma derecesi arttıkça, Deferipron salım hızının arttığı görülmüştür, Bu durum, yüksek çapraz bağlanma derecesine sahip kitosanla kıyaslandığında, Deferipron'un salım hızınin yavaşlamasına neden olan düzenli ve sık yapıdaki az çapraz bağlanmış kitosanın kristal yapısıyla açıklanabilir. Çalışmanın ikinci aşamasında, gluteraldehitle sağlamlaştırılmış filmler, döküm metoduyla hazırlanmıştır, filmlerin İR, DSC ve mekanik analizleri gerçekleştirilmiştir. Farklı çapraz bağlanma derecelerine sahip filmler için, gerilme direnci değerleri 50.6 MPa ile 102.7 MPa arasında, elastik modulus değerleri 3328.7 MPa ile 3790.1 MPa arasında, maksimum uzama oranları ise 2.1% ile 4.3% arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
Thalassemia, a genetic blood disorder, occurs as a result of deformations of hemoglobin structures. Patients with thalassemia develop iron overload from chronic blood transfusions and require regular iron chelation to prevent potentially fetal iron- related complications. Deferiprone is a commercially available drug used as iron chelator for the treatment of thalassemia but the very long-term effectiveness is not clearly known yet. Therefore, some studies were carried out to find effective alternative drugs or delivery methods for treatment of thalassemia. Controlled delivery, which offers safer, more convenient, and more effective means of administering actives, seems promising with this respect. Chitosan, a natural biopolymer produced from deacetylation of chitin, has a variety of promising pharmaceutical uses and is presently considered as a novel carrier material in drug delivery systems. In this study, chitosan microspheres having different degree of deacetylation (DDA) and containing Deferiprone were prepared by oil/water emulsion method and by crosslinking with gluteraldehyde. Particle size, SEM, and in vitro drug release analysis were performed. The average sizes of the prepared microspheres increased with increasing degree of deacetylation of chitosan and with decreasing crosslinking degree. In vitro drug release studies showed that, the release rate of Deferiprone increased as the crosslinking degree increased, contrary to the expectations. This is explained by the crystalline structure of lightly crosslinked chitosan which have ordered and dense structure causing slower release rate for Deferiprone compare to highly crosslinked structures. In the second stage of the study, chitosan films hardened with gluteraldehyde were prepared by film casting method. IR, DSC and mechanical analysis were performed. For the films with various crosslinking degrees, it was found that ultimate tensile strength (UTS) values differed from 50.6 MPa to 1Ö2.7 MPa, mean elastic modulus values differed from 3328.7 MPa to 3790.1 MPa and strain at break (SAB) values differed from 2.1% to 4.3%.