A system approach to occupational health and safety management
İş sağlığı ve güvenliğine sistematik yaklaşım
  1. Tez No: 143232
  2. Yazar: CEM GÖZÜYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALP ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, Tehlike Analizi, Güvenli Yönetimi, Occupational Safety, Hazard Analysis, Safety Management
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde, iş sağlığı ve güvenliği yönetimi konusunda kullanılan methodlann analizi yapılmış ve örnek bir güvenlik yönetim sistemi geliştirilmiştir. Bu konu ile ilgili bir fikir verebilmek amacıyla Amerika Birleşik Devletlerindeki ve Avrupa Topluluğunda ki iş güvenliği yasalarının tarihi, gelişimi ve şuanki durumu sunulmuştur. Örnek, bir şirketten alınmış olan veriler ile değerlendirilmiş ve bu kazaları incelemek için tehlike ve risk analiz methodlan kullanılmıştır. Kazaları önleyici ve kazanın sonuçlarım azaltıcı tavsiyelerde bulunulmuştur. Son olarak bütün sanayi tiplerinde kullanılabilecek örnek bir güvenlik yönetimi sistemi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, methods used at present in occupational health and safety management are analyzed and a model safety management system is developed. History, development and recent occupational safety regulations in the United States of America and European Union are introduced to give a sight on this subject in developed countries. The suggested model is evaluated with work accident data taken from a company and hazard and risk analysis methods are used to investigate these accidents. Preventive measures to eliminate and reduce the consequences of these accidents are recommended. Finally a model safety management system which can be used in all types of industry is developed.