Regional Development Agencies: Endogenous dynamics and regional policy
Bölgesel Kalkınma Ajansları: İçsel dinamikler ve bölgesel politika
- Tez No: 143258
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP KAYASÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma Ajansları, yeni bölgeselleşme, bölgesel politika, Regional Development Agencies, new regionalism, regional policy
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Küreselleşme, değişen üretim sistemleri, ulus devletin değişen rolü ve Avrupa'daki entegrasyon süreçleri sonucunda bölgesel politikalar aşağıdan yukarıya şeklinde gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu politikalar, içsel dinamikleri geliştirmekte daha başarılı olan Bölgesel Kalkınma Ajansları gibi yerel ve bölgesel kurumlar tararından koordine edilmekte ve düzenlenmektedir. Bu çalışmanın ana amacı küreselleşme ve Avrupa entegrasyonu süreci doğrultusunda BKA'lan ve içsel dinamikleri geliştirmedeki rollerini anlamaktır. Temel çıkış noktası, bölgenin yeni bölgeselleşme yaklaşımlarında ekonominin odak noktasına oturtulması ve aşağıdan yukarıya koordine edilen kalkınma politikası ile BKA'lann bu yaklaşımın bir parçası olarak Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülke olan Türkiye'de bölgesel stratejilerin ve içsel kalkınmanın geliştirlmesinde avantajlı olacaklarıdır. Bu doğrultuda çalışmada, 1) Avrupa'daki yeni bölgeselleşme yaklaşımını, 2) bölgesel kalkınma politikalarındaki aşağıdan yukarıya olan yaklaşıma doğru değişimi, 3) BKA'lann genel özellikleri ve AB'ye aday olan ve üye olan ülkelerden değişik örnekleri, 4) İstanbul'un içsel dinamiklerinin BKA'lann çalışmalan temel alınarak hazırlanan anket ve mülakatlar sonucunda incelenmiş ve Türkiye'de BKA'lann kurulmasına yönelik olarak ipuçlan verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization, changing production systems, changing role of nation-state have accelarated the emergence of a new kind of bottom up regional policies that have been decentralized to regional and local institutions such as Regional Development Agencies (RDAs) which are more capable of fostering the endogenous dynamics of localities. The main intention of this thesis is to unravel the functions of Regional Development Agencies in stimulating the endogenous development of a region in the context of globalisation and European integration processes. The basic assumption of the study is twofold; first the region is located at the focal point of economy, corollary to the new regionalist thought. Second, development policies that are regulated and co-ordinated from below and Regional Development Agencies as bottom-up approaches are necessary for developing effective regional plans/strategies as well as fostering endogenous development. In this framework, this study attempts 1) to examine the new regionalism in Europe, 2) to examine the changes in the regional development policy towards a bottom-up approach, 3) to review the general characteristics of RDAs and to review different RDA experiences from the EU member states and candidate countries, 4) to search endogenous dynamics of Istanbul in the framework of the RDA activities as the components of these dynamics with surveys and a series of interviews carried out in İstanbul and to suggest some clues for the development of RDAs in Turkey.