Handover algorithms for mobile IPv6
Mobile IPv6 için hücre değişimi algoritmaları
- Tez No: 143263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUYURMAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz İnternet, Hareketlilik Yönetimi, Hücre Değişimi Yönetimi, Mobile IP, Gezgin Servis Kalitesi, Wireless Internet, Mobility Management, Handover Management, Mobile IP, Mobile QoS
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kablosuz iletişim ağlanndakİ teknolojik gelişmelerle birlikte etkili hareketli İP mimarilerinin gerekliliği daha da açık ortaya çıkmaktadır. İnternetteki çeşitli taşınabilir araçların kullanımı için hareketli İP mimarilerini mümkün kılmak önemli bir konudur. Günümüzdeki İP tabanlı hareketlilik yönetimi standardı olan Mobile IP hareketli kullanıcılar için kablosuz internet erişimi sağlamaktadır. Mobile IP' nin en önemli özelliği hareketli kullanıcının yer değiştirmesini hücre değişimi algoritması sayesinde desteklemesidir. Hücre değişimi algoritması, hareketli kullanıcı bir ağdan diğer bir ağa hareket ederken internet erişiminin sürekliliği ve bu esnada en az veri kaybı için gereklidir. Bu tez, Mobile IP' nin temel özelliklerine, problemlerine, hareketli kullamcımn hücre değişimi yönetimi ile ilgili gelişmelere ve ilavelere değinmektedir. Hücre değişimi sırasındaki gecikmeyi ve veri kaybını azaltmak için öne sürülen Mobile IP'nin hücre değişimi algoritmalarının anlatımı ve değerlendirilmesi bu tezin özünü oluşturmaktadır. Bu tezde, öne sürülen protokollerin ve bu protokollerin birleşiminin karşılaştırmalı performans değerlendirmesi simülasyonlarla ayrıca sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
With recent technological advances in wireless communication networks, the need for an efficient architecture for IP mobility is becoming more apparent. Enabling IP mobility architecture is a significant issue for making use of various portable devices appearing on the Internet. Mobile IP, the current standard for IP based mobility management, is capable of providing wireless Internet access to mobile users. The most important feature of Mobile IP is its ability to support the changing point of attachment of the mobile user by an algorithm known as handover. A handover algorithm is needed to maintain connectivity to the Internet whenever the mobile users move from one subnet to another, while simultaneously providing minimum disruption to ongoing sessions. This thesis gives an overview of Mobile IP, its open issues, some of the subsequent enhancements and extensions related to the handover management problem of the mobile user. Description and evaluation of various handover algorithms for Mobile IP which have been proposed to reduce packet loss and delay during handover constitute the core of the thesis. In this thesis, a comparative performance evaluation of the proposed protocols and the combination of them is also presented through simulations.