The development and application of beam tracing algorithm to predict the acoustics of urban design patterns
Kentsel tasarım örneklerinde piramitsel yayılma yöntemiyle akustik uygulama ve geliştirme
  1. Tez No: 143280
  2. Yazar: MEHMET ŞAŞMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik, pramitsel izleme, kentsel tasarım kalıpları, kaynak aynalaması, ışın izleme, Acoustic, beam tracing, urban design patterns, image source, ray tracing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Gürültü, şehir plancılarının ve tasarımcılarının sürdürebilir bir şehir modeli kurmak için göz önünde bulundurması gereken önemli bir ölçüttür. Bununla birlikte plancılar ve tasarımcılar bu ölçütü tasarım aşamasında dikkate almamaktadırlar, çünkü ellerindeki kabul edilebilir ses seviyesini düzenleyecek tasarım ve planlamaya olanak sağlayacak yeterli bir araç bulunmamaktadır. Fakat mimarlık ve mühendislik uygulamalarına baktığımız zaman ses yayılımı ile ilgili modeller mevcut olduğu bilinmektedir. Gürültünün tanımı yapılarak başlanılan çalışmada, çeşitleri, dünya örnekleri ve nasıl idari düzenlemeler getirildiği belirtilmiştir. Gürültünün kaynaklarının tanımı yapılmış ve etkileyen diğer parametreler açıklanmıştır Dünya örnekleri incelendiğinde problemlin büyüklüğü görülmekte ve ülkelerin konuya yaklaşımları karşılaştırma yapmaya olanak sağlamaktadır. İdari düzenlemeler farklı arazi kullanımlarında kabul edilebilir ses düzeylerini göstermektedir. Problemin tasarım ölçütü olması gerektiği anlatıldıktan sonra, Türkiye'deki bu konuya ilişkin kurumsal problemler dile getirilmiştir. Gürültünün etkileri farklı dış mekan tasarımlarını temsil eden örnek projelerde sunulmuştur.. Bu problemle karşı kullanmak üzere ses yayılım modelleri karşılaştırılmıştır. Karşılaştırılan bu modeller içinden piramid izleme algoritması uygulama ve geliştirme için seçilmiştir. Bu algoritma aynı anda spekular ve ses dağılım yansıma etkilerini hesaplayabilmektedir. Işın değişim süreciyle yankılanan ortam hakkında bilgi vermektedir. Piramid izleme algoritması, yansıma algoritmasıyla uygulamada karşılaştırılmış ve karmaşık ortamlarda başarılı olabileceği gösterilmiştir. Lineer koridorlarda gibi basit kapalı geometrilerde başarılı sonuç sağladığı gibi karmaşık grid ve küme dış mekan kalıpları arasında akustik performanslarını karşılaştırma ve mekanın akustik özelliğine ilişkin sonuçlar üretebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Noise is an important problem for planning and designing a sustainable city model. However, most city planners and designers do not take into account this criteria in design and planning process. Beside, there is not available design tool for urban planners so as to design city patterns in acceptable sound level ranges, but there are many models that have been used in architecture and engineering for predicting the propagation of sound. Firstly, in this thesis, the noise problem is defined by looking into types of noise, world-wide cases and administrative regulations. Defining types mostly give information about the variety of frequencies of different sources. World-wide cases give dimension of the problem among different countries. Administrative regulations give acceptable sound levels in different city zones. After defined the problem as a design criterion, institutional problems are expressed in Turkey and effect of such noise problem is exemplified by a foreign project. So as to tackle for the problem, some models in sound propagation is defined and discussed. In the thesis, beam tracing algorithm is used for development and application. This algorithm simultaneously calculates proportional contributions to the specular and diffuse reflecting sound fields. Hence specular and diffuse impulse responses were produced and logically recombined after a radiant exchange process to predict the reverberant profile of environment. The beam tracing algorithm was compared with implementations of image method to demonstrate finding image sources and improvements in speed of computation time particularly for complicated urban patterns in high orders of reflection. The model can not only operate successfully in linear enclosures but also provide opportunities in comparing of acoustic performances between grid and cluster urban patterns.