Monte Carlo solution of a radiative heat transfer problem in a 3-D rectangular enclosure containing absorbing, emitting and anisotropically scattering medium
Emen, ışıyan ve izotropik-olmayan saçınım yapan ortam içeren üç boyutlu dikdörtgen hacimlerde ışınım ısı transfer probleminin Monte Carlo çözümü
- Tez No: 143290
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ARINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Monte Carlo metodu, Işınım Isı Transferi, Saçınım Yapan Ortam, Monte Carlo Method, Radiative Heat Transfer, Scattering Medium
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, üç boyutlu dikdörtgen hacimlerde Monte Carlo metodunun (MCM) ışınım ısı transferine uygulanması araştırıldı. Bu çalışma, metodun basit yüzey değişim problemlerinden emen, ışıyan, ve izotropik/izotropik olmayan saçınım yapan ortam içeren hacim problemlerine geliştirilmesini kapsamaktadır. MCM'nin doğruluğu ilk olarak kübik hacimli problemlerde uygulanarak geliştirildi. Kübik hacimli problemlerden birincisi, ışınım ısı akısının simetrik olmayan sınır koşullarına sahip, saf izotropik ve izotropik olmayan saçınım yapan ortam içeren kübik hacimde tahmin edilmesidir. Sonra, ışınım ısı akısı doğrultusunun emen, yayan, izotropik ve izotropik olmayan saçınım yapan ortam içeren hacimde tahmini gerçekleştirildi. Tahmin edilen sonuçlar, belirli yönler yönteminin çizgiler metoduyla çözümünden elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı. Metod daha sonra atmosferik, kabarcıklı, akışkan yataklı bir yakıcının serbest bölgesine düşen ısı akısını tahmin etmek için uygulanmış ve sonuçları belirli yönler yönteminin çizgiler metodu ve deneysel ölçüm sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Karşılaştırmalar, ışınım ısı transferinin emen, yayan, izotropik ve izotropik olmayan özelliklere sahip saçınım yapan ortam içeren üç boyutlu, dikdörtgenler prizması biçimindeki hacimlerde modellenmesi için MCM'nin, doğru ve bilgisayar zamanı açısından ekonomik çözümler verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the application of a Monte Carlo method (MCM) for radiative heat transfer in three-dimensional rectangular enclosures was investigated. The study covers the development of the method from simple surface exchange problems to enclosure problems containing absorbing, emitting and isotropically/anisotropically scattering medium. The accuracy of the MCM was first evaluated by applying the method to cubical enclosure problems. The first one of the cubical enclosure problems was prediction of radiative heat flux vector in a cubical enclosure containing purely, isotropically and anisotropically scattering medium with non-symmetric boundary conditions. Then, the prediction of radiative heat flux vector in an enclosure containing absorbing, emitting, isotropically and anisotropically scattering medium with symmetric boundary conditions was evaluated. The predicted solutions were compared with the solutions of method of lines solution (MOL) of discrete ordinates method (DOM). The method was then applied to predict the incident heat fluxes on the freeboard walls of a bubbling fluidized bed combustor, and the solutions were compared with those of MOL of DOM and experimental measurements. Comparisons show that MCM provides accurate and computationally efficient solutions for modelling of radiative heat transfer in 3-D rectangular enclosures containing absorbing, emitting and scattering media with isotropic and anisotropic scattering properties.