Modeling chromium leaching from chromite ore processing waste
İşlenmiş kromit cevheri atığından krom yıkanması prosesinin modellenmesi
  1. Tez No: 143296
  2. Yazar: SEZGİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: modelleme, krom çözünme kinetiği, yıkama, işlenmiş kromit cevheri atığı, modeling, chromium dissolution kinetics, leaching, chromium ore processing waste
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Krom, endüstride bir çok alanda kullanılmaktadır. Kromit cevheri işlenmesi sonucu, zararlı atık olarak sınırlandırılabilecek çok miktarda işlenmiş kromit cevheri atığı (İKCA) üretilip çevreye deşarj edilmektedir. Bu yüzden kromun toprak veya atık malzemesi içerisindeki taşınımı ve yıkanma kinetiği İKCA atıklarının çevreye uygun şekilde bertrafı için birincil önem taşımaktadır. Haskök (1998) işlenmiş kromit cevheri atığıdan krom yıkanması ile ilgili bir dizi deneysel kolon çalışması gerçekleştirmiştir. Bu deneylerden elde edilen sonuçlar matematiksel modelleme çalışmasında kullanılarak, kromit cevheri atığıdan kromun yıkanma kinetiğinin anlaşılması ve atık kolonlarınınkesikli yıkama işlemine tabi tutulması halinde yıkama veriminin irdelenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, krom yıkama kinetiğinin en önemli özellikleri differansiyel denklem sistemi ile tanımlanabilmektedir. Ayrıca, kromun çözünme kinetiğinin, sıvı faz konsantrasyonu ile krom çözünürlüğü arasındaki fark, katı fazda kalan çözünebilir krom miktarı, ve de kararlı durum sabit çözünme hızı tarafından kontrol edildiği anlaşılmaktadır. Simülasyon sonuçlan kesikli yıkamanın devamlı yıkamaya göre %65 ve %35 oranında daha etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Chromium has been widely used in many industrial applications. As a result of chromite ore processing, large amounts of chromite ore processing waste (COPW) material that can be classified as hazardous have been produced and released into the environment. Therefore, knowledge of migration behavior and leaching rates of chromium through waste materials and soils are of primary concern for environmentally sound management of land-disposal hazardous wastes. Haskök (1998) experimentally studied leaching rates of total Cr and Cr(VI) using laboratory columns packed with chromium COPW material produced by a sodium chromite plant. Based on the experimental results of Haskök (1998), present study aim, through mathematical modeling, to understand the dissolution kinetics of chromium during leaching of COPW material and to investigate the effectiveness of intermittent leaching involving a sequence of batch (dissolution) and leaching (mass flushing) operational modes. Obtained results show that a coupled system of two first order differential equations was able to capture the essential characteristics of leaching behavior of COPW material. In addition, the kinetics of chromium dissolution from COPW appeared to be controlled by the difference between aqueous phase concentration and a saturation concentration, by the mass fraction of dissolvable chromium remaining in the solid phase, and finally by the contribution of a constant dissolution rate manifested as a steady-state tailing behavior. As a result of performed simulations it was seen that intermittent leaching could be 65%and 35% more effective than continuous leaching for total Cr and Cr(VI), respectively.