Application of Vapex (vapour extraction) process on carbonate reservoirs
Karbonat rezervuarlarında Vapex (buhar extraksiyonu) prosesinin uygulanması
- Tez No: 143297
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERHAT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: VAPEX, buhar ile extraksiyon, ağır petrol, bitumen, Hele-Shaw hücresi, VAPEX, vapour extraction, heavy oil, bitumen, asphaltene, Hele-Shaw cell
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Hidrokarbon buharı ile üretim ya da 'VAPEX' son yıllarda oldukça ilgi çeken ve üzerinde çalışmalar yapılan ağır petrol ve bitumen rezervleri için yeni bir üretim tekniğidir. Hidrokarbon buharı ile üretim (VAPEX), yüksek akmazlıklı ağır petrol ve bitumen rezervleri için akmazlığını azaltıcı enerji tasarruflu bir üretim tekniği olarak nitelendirilebilir. Yapılan bu deneysel çalışmada Hele-Shaw hücresi kullanılarak üç değişik Türk ham petrolü iki farklı hidrokarbon gazı (Propan ve Bütan) ve bu gazların üç farklı debisi ile işleme tabi tutulmuştur. Garzan, Raman ve Batı Raman petrolleri hafif, orta ve ağır petroller olarak kullanılmıştır. Yapılan kuru VAPEX deneylerinin yanı sıra bir deney CO2 (karbondioksit) ve bir deneyde bütan + buhar (Islak VAPEX) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan bütün deneyler video kamera aracılığı ile görsel olarak analize imkan tanıması amacıyla kayıt edilmiştir. Yapılan deneylerde bütün petrol örneklerinin üretim debilerinin VAPEX gazı enjeksiyon debisinin artışı ile arttığı gözlemlenmiştir. Garzan petrolünün anlık asfalt miktarı propan gazı ile yapılan deneylerde dalgalı bir seyir izlemiştir. Bütan gazı ile yapılan deneylerde ise her üç enjeksiyon debisinde ortalama aynı derecede asfalt üretimi gözlemlendi. Raman ve Batı Raman petrollerinin 20 ml/dak gaz enjeksiyon debisiyle yapılan deneylerde her iki gaz ile sabit bir değerde anlık asfalt değerleri verdiği görülmüştür. Gaz enjeksiyon debisi artırıldığında Garzan petrolündeki gibi üretim grafiği dalgalı davranış göstermektedir. Garzan ve Raman petrollerinden asfalt çökeltilmesi bakımından propan gazı bütan gazına oranla daha iyi sonuçlar vermektedir. Batı Raman petrolü için propan gazının 80 ml/dak. lık enjeksiyon debisi bütana oranla daha iyi sonuç vermiş, diğer iki enjeksiyon debisi aynı performansı sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
The vapour extraction process, or 'VAPEX' has attracted a great deal of attention in recent years as a new method of heavy oil or bitumen recovery. The VAPEX (vapour extraction) can be visualized as energy efficient recovery process for unlocking the potential of high viscosity resources trapped in bituminous and heavy oil reservoirs. A total of 20 VAPEX experiments performed with Hele-Shaw cell utilizing three different Turkish crude oils. Two different VAPEX solvents (propane and butane) were used with three different injection rates (20, 40 and 80 ml/min). Garzan, Raman and Batı Raman crude oils were used as light, medium and heavy oil. Apart from normal Dry VAPEX experiments one experiment was conducted with CO2 and another one with butane + steam as Wet VAPEX experiment. All experiments were recorded by normal video camera in order to analyze visually also. For both VAPEX solvents, oil production rates increased with injection rates for all crude oils. Instantaneous asphaltene rate for Garzan oil, showed fluctuated performance with propane solvent. Butane showed almost constant degree of asphaltene precipitation. Instantaneous asphaltene rate for Raman and Batı Raman oils gave straight line results with the injection rate of 20 ml/min for both solvent. When the injection rate increased graphs showed the same performance with Garzan oil and started to fluctuate for both solvent. For asphaltene precipitation, propane gave better results than butane in almost all injection rates for Garzan and Raman oil. In the experiments with Batı Raman oil, butane made better upgrading than propane with the injection rate 80 ml/min. With the other two rates, both solvents showed almost same performace.