Farklı apikal çaplara sahip tek köklü dişlerde farklı kök seviyelerinde uygulanan biyoseramik içerikli kök kanal patının kök kanal dolum kalitesine ve apikal ekstrüzyona etkisi
Effect of root canal sealer with bioceramic content applied at different root levels in single-rooted teeth with different apical diameters on root canal filling quality and apical extrusion
  1. Tez No: 970547
  2. Yazar: BİRCAN KULOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLİN DOĞAN ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: apikal ekstrüzyon, biyoseramik içerikli kök kanal patı, kök kanal dolum yüzdesi, kök kanal tedavisi, mikro-bilgisayarlı tomografi, apical extrusion, bioceramic based root canal sealer, root canal filling percentage, root canal treatment, micro-computed tomography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı apikal çaplara sahip tek köklü dişlerde, farklı kök seviyelerinde uygulanan biyoseramik içerikli kök kanal patının kök kanal dolum yüzdesinin ve apikal ekstrüzyon miktarının mikro-bilgisayarlı tomografi (μBT) ile değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmaya tek kök ve tek kanala sahip 60 adet alt premolar insan dişi dahil edildi. Standardizasyon için kök boyları 14 ± 1 mm olacak şekilde dişlerin kronları uzaklaştırıldı. Dişler apikal çapları 25/.04, 25/.06 ve 30/.04 olacak şekilde rastgele 3 ana gruba ayrıldı (n=20). Daha sonra her ana grup biyoseramik içerikli kök kanal patının uygulanma seviyesine (apikalden 4 ve 7 mm mesafede) göre kendi içinde rastgele 2 alt gruba ayrıldı (n=10). Dişlerin kök kanalları döner eğe ve endomotor kullanılarak şekillendirildi. Dişlerin apeksine, siyanoakrilat ile plastik küreler yerleştirilerek c tipi silikona gömüldü. Örneklerdeki küreler çıkartılarak oluşan boşluğa agar jel yerleştirildi. Kök kanalları biyoseramik içerikli kök kanal patı ve preparasyonlar ile uyumlu güta perka ile tek kon tekniği ile dolduruldu. Biyoseramik içerikli kök kanal patının uygulama ucu, her grupta test edilen kök seviyesine göre stoperi ayarlanarak kanala iletildi. Dişler kök kanal patlarının sertleşmesi için 7 gün boyunca etüvde bekletildi. Daha sonra apikalden ekstrüze olan pat miktarının hacmi ve kök kanal dolum yüzdesi için μBT ile görüntü alındı. Her dişin kök kanal dolumu ve apikalden ekstrüze olan pat hacimsel bir analize tabi tutuldu. Görüntü edinimi ve iki boyutlu projeksiyondan sonra, kesitler NRecon yazılımı, v.1.7.4.2 kullanılarak yeniden oluşturuldu. Kök kanallarının dolum hacmini, boşluk hacmini ve apikalden ekstrüze olan patın hacmini mm3 cinsinden ölçmek için CTAn yazılımı v.1.18.4.0 kullanıldı. Kök kanal dolum yüzdesi; kök kanal dolum hacminin, kök kanal dolum ve boşluk hacminin toplam değerine oranlanmasıyla hesaplandı. Kök kanal dolum yüzdesi verilerinin değerlendirilmesinde, One-Way ANOVA, Post Hoc Tukey ve bağımsız t-testi kullanıldı. Apikal ekstrüzyon verilerinin değerlendirilmesinde Ki-kare testi yapılarak, Bonferroni testi ile doğrulandı. Bulgular: 4 mm kök seviyesinde kök kanal dolum yüzdesi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. 7 mm kök seviyesinde ise, 25/.06 apikal çapta 25/.04'e göre daha yüksek kök kanal dolum yüzdesi bulundu (P < 0,05). 4 mm kök seviyesinde uygulanan patın apikal ekstrüzyonunda gruplar arası değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. 7 mm kök seviyesinde ise 30/.04 apikal çapa sahip dişlerde apikal ekstrüzyon miktarı en düşük bulundu (P < 0,05). Sonuç: 7 mm kök seviyesinde uygulanan kök kanal patı, 30/.04 apikal çapa sahip dişlerde yüksek kök kanal dolum yüzdesi ve minimal apikal ekstrüzyon ile en başarılı sonuçları göstermiştir. Kök kanal patının 7 mm kök seviyesinde uygulanması, 4 mm'ye kıyasla daha kontrollü bir dolum sağlayarak ekstrüzyon riskini azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the apical extrusion amount and root canal filling percentage of bioceramic root canal sealer applied at different root levels in single-rooted teeth with different apical diameters by micro-computed tomography. Method: 60 human mandibular premolar teeth with a single root and a single canal were included in the study. For standardization, crowns were cut and removed to obtain a root length of 14 ± 1 mm. The teeth were randomly divided into 3 main groups with apical diameters of 25/.04, 25/.06 and 30/.04 (n=20). Then, each main group was randomly divided into 2 subgroups according to the application level of bioceramic root canal sealer (4 and 7 mm from the apex) (n=10). The root canals of the teeth were shaped using rotary files and endomotors. Plastic spheres were placed with cyanoacrylate at the apex of the teeth and embedded in c-type silicone. The spheres in the samples were removed and agar gel was placed in the resulting space. The root canals were filled with bioceramic root canal sealer and gutta-percha compatible with the preparations using the single cone technique. The application tip of the bioceramic root canal sealer was delivered to the canal by adjusting the stopper according to the root level tested in each group. The teeth were kept in the oven for 7 days for the root canal sealer to harden. Then, micro-computed tomography images were taken for the volume of the sealer amount extruded from the apex and the root canal filling percentage. The root canal filling and the apically extruded material of each tooth were subjected to a volumetric analysis using microtomography. After image acquisition and two-dimensional projection, the sections were reconstructed using NRecon software, v.1.7.4.2. CTAn software, v.1.18.4.0 was used to measure the volume of the extruded material in mm3 and to find the filling percentage of the root canals. The filling percentage of the root canals was calculated by dividing the root canal filling volume by the root canal filling and the empty volume in the root canals. In the evaluation of root canal filling percentage data, One-Way ANOVA, Post Hoc Tukey and independent t-test were used. In the evaluation of apical extrusion data, Chi-square test was performed and confirmed with Bonferroni test. Results: No statistically significant difference was found between the groups in terms of root canal filling percentage at 4 mm root level. At 7 mm root level, higher root canal filling percentage was found in 25/.06 apical diameter compared to 25/.04 (P <0.05). No statistically significant difference was found between the groups in the apical extrusion of the sealer applied at 4 mm root level. At 7 mm root level, the lowest amount of apical extrusion was found in teeth with 30/.04 apical diameter (P <0.05). Conclusion: Root canal sealer applied at 7 mm root level showed the most successful results with high root canal filling percentage and minimal apical extrusion in teeth with 30/.04 apical diameter. Application of root canal sealer at 7 mm root level provided a more controlled filling compared to 4 mm and reduced the risk of extrusion..