Manganese(III) acetate mediated oxidative coupling of phenylhydrazines with furan and thiophene
Fenilhidrazinlerin furan ve tiyofen ile mangan(III) asetat kullanılarak birleşmesi
- Tez No: 143325
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mangan(IÜ) asetat, Heterobiaril, Karbon-karbon bağ oluşumu, Aril-aril birleşmesi iv, Manganese(III) acetate, Heterobiaryl, Oxidative coupling, Aryl-aryl coupling in
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Karbon-karbon bağ oluşumu birçok doğal ve doğal olmayan heterobiarillerin sentezinde önemli bir basamaktır. Biariller, heterobiariller ve bunların türevleri organic moleküller arasında önemli bir yere sahiptir. Bu moleküller aynı zamanda doğada geniş olarak bulunmakta ve biyolojik aktif maddelerin önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır. Bu çalışmada arilhidrazinlerin furan ve tiyofen içerisinde mangan(III) asetat ile yükseltgenerek birleşmesi için yeni ve uygun bir yöntem tanımlanmıştır. Arilhidrazinlerin mangan(III) asetat ile furan ve tiyofen içerisinde yükseltgenmesi sonucu 2-aril konumlu furan ve tiyofen yüksek verimle oluşmuştur. İki konumlu heterobiariller seçici olarak çalışmakta ve birleşme reaksiyonları hidrazin grubunun ayrılmasıyla oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
A convenient new method for the arylation of furan and thiophene with arylhydrazine and manganese(rfl) acetate is described. Oxidation of arylhydrazines with Mn(in) acetate in furan or thiophene affords the corresponding 2-aryl substituted furans and thiophenes in good yield using commercially available materials; access to 2-substituted heterobiaryls works selectively, and coupling occurs with loss of the hydrazine moiety.