Reinvestment decisions and rehabilitation in housing
Konuta yeniden yatırım kararı ve yenileme
  1. Tez No: 143344
  2. Yazar: ÖZGÜL BURCU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS, PROF. DR. MURAT BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Housing, Repairs and Maintenance, Reinvestment Decisions, Rehabilitation Policy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Konut dayanıklı bir maldır, yine de bu dayanıklı mal için belirli bir ekonomik ömürden bahsetmek gerekir. Konutun ekonomik ömrü; bakım, onarım ve iyileştirmeler için yapılacak yatırımlarla uzatılabilir. Dünya literatüründe yeniden yatırım ve iyileştirme tartışmalarının geçmişi oldukça eski olduğu halde, ülkemizde bu konuya önem verilmemiştir. Bunun nedeni stoğun görece yeni olması sayılabilir, mevcut binaların % 77'si 1970 sonrasında yapılmıştır. Buna rağmen, bu stokta 1994 değerleriyle toplam yatırım hacmi 24,7 trilyon TL civarındadır. Ayrıca, yakın zamanda yaşanan depremler stokun düşük kalitede üretilmiş olduğunu da kanıtlamıştır. Bu nedenlerle konuta yeniden yatırım ve iyileştirme politikaları Türkiye'nin güncel gereksinmeleri arasındadır. Bununla birlikte, kentlerimizde deprem tehlikesinin varlığı, bu politikaların tasarlanması ve uygulanması için yeterli bir gerekçe yaratmaktadır. Konut stoğunun bakımından sorumlu olan temel aktör, bu stoğun kullanıcısı olan hanehalklarıdır. Konuta yeniden yatınm ve iyileştirme amacıyla hanehalklarının yeniden yatırmlarını etkileyen faktörierin incelenmesi, politika seçeneklerini değerlendirmek olanağı sağlar. Bu amaçla DİE 1994 'Hanehalkı Gelir ve Tüketim Harcamaları Anketi' kullanılmıştır. Hanehalklarının konuta yeniden yatırımlarını etkileyen faktörlerin 'hanehalkı özellikleri" ve 'stok ve mahalle özellikleri' olmak üzere iki ana başlık altında incelenmesi anlamlı görülmektedir. Analiz sonuçlan bazı hanehalklarının konuta yeniden yatırım yapmalarında sorunlar olduğunu ortaya koymuştur. Bu hanehalkları çoğunlukla düşük gelir seviyeli, kiracı, stoğun yoğun kullanılan, eski bölümünde ve gelişmemiş alanlarda oturan hanehalklandır. Konut stoğunda yeniden yatırım ve iyileştirme konulannda politikalar üretilirken, özellikle yeniden yatırım konusunda problemli olan hanehalkları göz önünde bulundurulmalı ve bu gruplar için özel politikalar geliştirilmelidir. Bu politikaların daha çok hanehalklarının konuta yeniden yatırımlannı kolaylaştırma amacı taşıyan; malzeme yardımı, işlerin Hh tarafından yürütülebileceği durumlar için teknik bilgi yardımı, işlerin organize edilmesinde yardım ve tamir-bakım işleriyle uğraşacak firmaların teşvik edilmesi konularında olması beklenmektedir. Anahtar Kelimeler Konut, Bakım ve Onarım, Yeniden Yatırım Karan, Rehabilitasyon Politikaları
Özet (Çeviri)
Despite the extensive discussions in the world literature, rehabilitation and reinvestment issues are seldom in the agenda in Turkey. A strong excuse could capitalize on the fact that the stock is relatively new. Approximately 77 per cent of the standing buildings have been constructed after 1970s. However, total volume of reinvestments in this stock is estimated to be 24.7 trillion TL in 1994 values, which is equal to the construction of approximately 38 000 new dwelling units in 1994. Yet the stock is of low quality as the recent earthquakes have proved. Therefore, reinvestment and rehabilitation policies are current necessities of Turkey if only because earthquake vulnerabilities make it imperative and at the same time provide opportunities to design and implement reinvestment and rehabilitation policies. In most market economies, households are the main decision makers for reinvestments rather than some external authority. This study intends to identify the factors underlying households' reinvestment decisions so as to evaluate policy options. 1994 'Household Income and Consumption Expenditures Survey" by State Institute of Statistics is used for the purposes. Two groups of characteristics as 'household characteristics' and 'characteristics of dwelling and neighbourhood' are examined. Findings reveal that household income, ownership status, household size, age of the building, and neighbourhood characteristics strongly affect households' reinvestment decisions. Moreover, low-income households, rental stock, over-occupied stock, aged stock and declining neighbourhoods may suffer from disinvestments. Disinvestments may result in inefficient resource use, poor housing conditions for households, and creation of problem areas in terms of health, safety and aesthetics. Thus, reinvestment and rehabilitation issues demand policy solutions to facilitate reinvestments in housing and could involve construction material aid, technical advisory, aids in organization of rehabilitation work and the encouragement of firms, which could specialize in rehabilitation and maintenance work.