A tool switching problem in flexible manufacturing systems
Esnek imalat sistemlerinde makine ucu değiştirme problemi
  1. Tez No: 143345
  2. Yazar: İBRAHİM KARAKAYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sıralaması, Makine Ucu Değiştirme, Dal Sınır Algoritması, Job Sequencing, Tool Switching, Branch and Bound
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, esnek imalat sistemlerinde iş çizelgeleme ve makine ucu değiştirme problemini ele aldık. Amacımızı tek makinada toplam akış süresinin enazlanması olarak belirledik. Problemin 'NP-Zor' olduğunu ispatladık. Ancak iş sıralamasının bilindiği durumunda, optimal makine ucu değiştirme sırasının polinom zamanda bulunabileceğini gösterdik. Optimal çözüm için, verimliliği öncelik ilişkileri ve sınırlama teknikleriyle iyileştiren bir dal-sınır algoritması önerdik. Kaliteli yaklaşık çözümler için ise değişik iyileştirme teknikleri kullanan sezgisel yöntemler geliştirdik. Deneysel sonuçlar, dal sınır algoritmasının orta-boyutlu problemleri için makul sürelerde çözümler ürettiğini göstermektedir. Büyük boyutlu problemler için sezgisel yöntemler çok başarılı sonuçlar vermiş ve optimal çözüme iyi bir alternatif oluşturmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, we address job sequencing and tool switching problem in Flexible Manufacturing Systems. We consider the single machine problem of rninimizing the total flow time. We prove the NP-hardness of the problem. We show that the tool switching problem is polynomially solvable for a given sequence. For optimal solutions, we propose a branch and bound algorithm whose efficiency is improved by precedence relations and bounding techniques. For high quality approximate solutions, we present heuristic procedures that use different improvement strategies. Our computational results reveal that a branch and bound approach produces optimal solutions in reasonable times for moderate sized problems. For larger-sized problems, heuristics produce very satisfactory solutions, therefore provide an attractive alternative.