A capacitated inventory model with a fixed ordering cost under stochastic demand
Rassal talep altında sabit ısmarlama maliyetli kapasiteli envanter modeli
  1. Tez No: 143346
  2. Yazar: OKAN ÖRSAN ÖZENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİK GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapasite Kısıtı, Rassal Talep, Sabit Üretim Maliyeti, Hep yada Hiç Politikası, Capacity Constraint, Stochastic Demand, Fixed Ordering Cost, AU- or-Nothing Policy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, üretim miktarının sınırlı olduğu, tek ürünlü dönemsel gözden geçirmeli, envanter problemi incelenmiştir. Ürün için talep rassal bir değişkendir. Doğrusal stok taşıma ve yok-satma maliyetleri dönem sonunda envanter duru muna göre hesaplanmaktadır. Birim başına ödenen üretim maliyeti dışında, her ısmarlama yapıldığında ödenen pozitif bir sabit ısmarlama maliyeti de bulunmak tadır. Eniyileme kriteri, bir planlama dönemi için indirimli maliyetin enazlan- masıdır. Sınırlı planlama dönemi olan özel bir problem incelenmiş ve bu problem için en iyi üretim politikası belirlenmiştir. Bu özel problemde, talep değerlerinin kapasitenin katlan şeklinde geldiği kabul edilmiştir. Daha sonra, sonsuz dönemlik özel problem Kesikli Zamanlı Markov Zinciri olarak tanımlanıp, dönemsel or talama maliyet kriteri altinda incelenmiştir. Bu sonuçların ışığı altında, genel problem için sezgisel bir çözüm geliştirilmiştir. Bu sonuçlar sayısal çalışmalarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigate a single item, periodic review inventory problem where the amount that can be ordered is limited. The demand for the item is a random variable. Linear holding and backorder cost are charged per unit at the end of a period. Other than variable cost charged per unit ordered, a positive fixed ordering cost is incurred with each order given. The optimization criterion is minimization of discounted cost over a planning horizon. We examine a special case with a finite planning horizon, where optimality conditions can be deter mined. In this special case, demand values are assumed to be integer multiples of the capacity. As a result, we show that an all-or-nothing policy is optimal. Then, we investigate the infinite horizon problem of the same special case under average cost criterion by defining the problem as a Discrete Time Markov Chain. Also in the light of these results for the special case, we develop a heuristic to the original problem. We complement these results with a computational study.