Effect of solid couplants made of hydrophilic polymers in ultrasonic testing
Hidrofilik polimerlerden yapılmış temas maddelerinin ultrasonik testlere etkisi
- Tez No: 143366
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DOYUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik Test, ÎÜdrofilik Polimerler, Temas Maddesi, Temas Ortamı, Katı Temas Maddesi, Katı Temas Ortamı, Ultrasonic Testing, Hydrophilic Polymers, Couplant, Solid Couplant
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, temas maddesi olarak hidrofilik polimerlerin kullanmunm ultrasonik muayenedeki etkisini araştırmaktadır. Bu polimerler yüksek miktarlarda su emebilmekte, bu suretle yumuşak ve esnek olmakta ve aynı zamanda kendilerini değişik uygulamalara iyi adapte edebilmektedirler. Bu çalışmada, deneyler [Poly(HEMA), Poly(HEMA-co-GMA), Poly(HEMA-NN'-dH20)] olmak üzere değişik kalınlıkta ve monomer içerikli üç farklı polimer membranı hazırlanarak gerçekleştirilmiştir. Şişme oranlan deionize suda, her polimerden kesilen 9mm çapmda örneklerle tayin edilmiştir. Ultrasonik ses hızı ve ses zayıflaması ölçümleri, darbe-yankı ve daldırma teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar analiz edilmiş; su, tipik plastikler ve kauçuklarla karşılaştınlmıştır. Hidrofilik polimerlerin temas performansım değerlendirmek için, 50g, 200g, 500g ve lkg'lık ağırlıklar problara uygulanan basıncı değiştirmek için yükleme koşullan olarak kullanılmıştır. Bu çalışmayla elde edilen sonuçlar, hidrofilik polimerlerin yüksek frekanslarda düşük sönümler sunduğunu ve test parçasının kirlenme riskini dimine ederek etkin olarak temas ettiğini göstermiştir. Çalışma aynı zamanda pdlimer hızlarının su içeriği arttıkça düştüğünü ortaya çıkarmıştır. Bu araştırma, kritik yapılardaki suya hassas malzemelerin testinde veya kirlenmeden kaçınılan test parçalarında, ve aym zamanda pürüzlü yüzeylerde alternatif temas maddesi seçimi olarak bir rehber niteliğinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effect of hydrophilic polymers as novel solid couplants in ultrasonic inspection. These polymers can absorb large quantities of water, thus become soft and flexible, and also adapt themselves very well to applications. In this study, experiments were carried out by preparing three different types of polymer membranes namely [Poly(HEMA), Poly(HEMA-co-GMA), Poly(HEMA-NN'-dH2Ö)] with different thicknesses aild monomer contents. Swelling ratios were determined in deionized water using 0mm diameter samples, cut from each polymer. Ultrasonic velocity and sound attenuation measurements were performed with pulse-echo and immersion techniques. These results were analyzed and compared with water, typical plastics and rubbers. In order to evaluate the coupling performance of hydrophilic polymers, weights of 50g, 200g, 500g and 1 kg were used as loading conditions to change the pressure applied to the transducer. Results obtained with this study showed that hydrophilic polymers offer low attenuation at high frequencies and couple effectively while eliminating the risk of test piece contamination. The study also revealed that velocities of polymers decrease by increasing the water content. This research can be used as a guideline for an alternative choice of couplant while testing water sensitive materials in safety critical structures or where the test piece is avoided from contamination and also can be used for rough surfaces.