Cleaner production opportunity assessment for market milk production Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) facility
Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) işletmesinde pastörize süt üretimi için temiz üretim fırsatlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 143385
  2. Yazar: ARZU ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temiz Üretim, Atık Azaltımı, Süt Ürünleri Pastörize Süt Üretimi, Cleaner Production, Waste Reduction, Dairy, Market Milk Processing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu çalışmada bir süt işleme tesisindeki pastörize süt üretimi prosesini göz önüne alarak temiz üretim fırsatları araştırılmıştır. Temiz üretim kavramı ve ana uygulama araçları analiz edilerek çalışmanın temeli oluşturulmuştur. Temiz üretim fırsatları çalışmanın ekseni alınarak pastörize süt üretim prosesi ve bunun neden olduğu çevresel yükler tartışılmıştır. Atatürk Orman Çiftliği Süt Fabrikasında temiz üretim fırsatlarının değerlendirilmesi için bir metodoloji geliştirilmiştir. Metodoloji iki aşamayı kapsamaktadır; çevresel denetleme ile fırsatların değerlendirilmesine yardımcı olacak kontrol listelerinin hazırlanması; mass-balans analizinin uygulanması. Mass-balans analizinde giren ve çıkanları tespit etmek için ölçümler ve kütle akışlarının deneysel analizlerinden yararlanılmıştır. Hazırlanan kontrol listeleri uygulanabilecek atık azaltımı fırsatlarının tespit edilmesinde faydalanılmışım Seçilen fırsatlar çevresel fayda ve ekonomik yapılabilirlik yönünden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, possible cleaner production opportunities for a dairy processing facility are examined, considering the market milk production process. Cleaner production concept and its key tools of implementation were analyzed to build the basis of study. General production process and its resulting environmental loads are discussed by taking possible CP opportunities as the axis of study. A methodology is developed for cleaner production opportunity assessment in Milk Processing Facility of Atatürk Orman Çiftliği. The methodology covers two major steps; preparation of checklists for assisting auditing and opportunity assessment; implementation of the mass balance analysis. For mass balance analysis, measurements and experimental analysis of the mass flows are utilized to determine the inputs and outputs. Prepared check lists are utilized to determine waste reduction options that could be implemented. Selected opportunities are evaluated considering its environmental benefits and economic feasibility.