A type system for combinatory categorial grammer
Ulamsal dilbilgisi için bir tür sistemi
- Tez No: 143390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM BOZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Ulamsal Dilbilgisi, tür hiyerarşisi, tekli kip iv, Combinatory Categorial Grammar, type hierarchy, unary modality m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tez, CCG (Ulamsal Dilbilgisi) 'nin sözlük birimlerinin iç yapısını ve berimsel gösterimini incelemektedir. CCG kategorilerinin gösterimi için tür temelli özellik yapılarının sınırlandırılmış bir formu önerilmektedir. Bu öneri, CCG'nin temel kategorileri için tasarlanmış bir kip sistemiyle birleştirilmiştir. Sözlüksel formalizasyonlarm niçin hem eşleme-temelli hem de kısıt-temelli sistemlere gereksinim duyduğunu açıklamak için bazı dilbilimsel kanıtlar gösterilmiştir. Sistemimizin bir uygulaması da sunulmak tadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the internal structure and the computational representation of the lexical entries in Combinatory Categorial Grammar (CCG). A restricted form of typed feature structures is proposed for representing CCG categories. This proposal is combined with a constraint-based modality system for basic categories of CCG. We present some linguistic evidence to explain why both a unification-based feature system and a constraint-based modality system are needed for a lexicalist framework. An implementation of our system is also presented.