Implementing KQML agent communication language for multiagent simulation architectures on HLA
HLA üzerinde çalışan çok etmenli simülasyon mimarileri için KQML etmen haberleşme dilinin gerçekleştirimi
  1. Tez No: 143389
  2. Yazar: EREK GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Düzey Mimarisi, Simülasyon, Çoktu Etmen Mimarisi, High Level Architecture, Simulation, Multiagent architecture, Agent Com munication Language, KQML
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsanın problem çözme şekline yakınlığı ve karmaşık alanların analizi ile başa çıkma konusundaki başarısı nedeniyle çok etmenli simülasyon kavramı popülerlik kazanmak tadır. Bir dağıtık simülasyon standardı olan HLA, çok etmenli simülasyon mimari lerini gerçekleştirmek için uygun bir adaydır. Ancak bu uygulamaların yapılabilmesi için etmenlerarası iletişimin gerçekleştirilmesi gerekir, çok geniş bir yelpazedeki mi mari ve stillerini desteklemek üzere geliştirildiğinden HLA kolay kullanılır bir sistem değildir. Bu tezde, bir HLA simülasyonunun parçası olarak işlev görecek yazılım sistemlerinin mühendislik çalışmalarının daha iyi yapılabilmesi için bir soyutlama kat mam olan Federe Soyutlama Katmam (FESK) anlatılmıştır. Bu katmanın proje yöneticisi bakış açısından çeşitli riskleri azaltması, C++ programcılarına da kul lanım kolaylığı sağlaması öngörülmektedir. FESK, Modelleme ve Simülasyon Lab oratuarında sürmekte olan SAVMOS projesinde kullanılın aktadır. FESK'in tanımını KQML dilinin HLA'yı veri transfer ortamı olarak kullanan çok etmenli simülasyon sistemleri için gerçekleştirilmesi konusundaki çalışmaların anlatımı izlemektedir.
Özet (Çeviri)
Multiagent simulation is gaining popularity due to its intuitiveness and ability in cop ing with domain complexity. HLA, being a distributed simulation architecture stan dard, is a good candidate for implementing a multiagent simulation infrastructure on, provided that agent communication can be implemented. HLA, being a standard designed towards a wide coverage of simulation system architectures and styles, is not an easy system to master. In this thesis, an abstraction layer called the Federate Abstraction Layer (FAL) is described for better engineering of software systems par ticipating in an HLA simulation, providing lower project risks for the project manager and ease of use for the C++ programmers. The FAL is in use in project SAVMOS in Modelling and Simulation Laboratory. Discussion of FAL is followed by discussion of the study for realizing KQML for use in multiagent architectures to be built on top of HLA as the data transfer medium. The results are demonstrated with 10 federates implemented using the FAL.