Inactivation of lactococcal bacteriophages by high hydrostatic pressure (HHP)
Laktokok bakteriyofajlarının yüksek hidrostatik basınç (YHB) ile İnaktivasyonu
- Tez No: 143455
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK BOZOĞLU, PROF. DR. MUSTAFA AKÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Laktokok bakteriyofaj lan, inaktivasyon, yüksek hidrostatik basmç uygulaması, Lactococcal bacteriophages, inactivation, high hydrostatic pressure processing
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, çiğ sütten izole edilmiş yüksek titreye sahip (~107pfu/ml) dört laktokok bakteriyofajı seçilmiş ve 150-350 MPa/~25°C basınç altında 40 dakikaya kadar basınca maruz bırakılmıştır. SDS-PAGE elektroforezi ile basıncın bu bakteriyofajlarm protein yapılan üzerine etkisi araştırılmıştır. Sıcaklığa karşı dayanıklılığı saptamak amacıyla, bakteriyofajlar basınçlama uygulanmaksızın ~71.7°C sıcaklık derecesinde 5 dakikaya kadar ısı uygulamasına tabi tutulmuştur. Bakteriyofajlann 150-250 MPa/~25°C basınçlan altında 40 dakikaya kadar etkilenmediği görülmüştür. Öte yandan, 300 ve 350 MPa basmç ve ~25°C sıcaklık altında 40 dakika içinde toplam bakteriyofaj sayısında önemli bir düşüş olmuştur. 300 ve 350 MPa/~25°C basınç uygulamalarından elde edilen D-değerleri ayrı ayrı yaklaşık 10 dakika ve 4 dakika olarak saptanmıştır. ~71.7°C sıcaklık derecesinde basmçlama olmaksızın yapılan ısı uygulamasıyla 1.6 dakika olarak belirlenen D- değerine karşın bakteriyofaj lar 5 dakikaya kadar dayanıklılık göstermiştir. Kontrol (basıçlanmamış) ve basınçlanmış bakteriyofaj örneklerine ait SDS- PAGE elektroforez denemesinden elde edilen protein bantlarına göre, basınçlanmış örneklerin major bantlar dışında kontrol örneklerinde görülen diğer bantlara sahip olmadığı görülmüştür. Bu sonuç, basınçlama uygulaması ile bantları gözükmeyen peptitlerin denature edildiğini göstermektedir ki titre düşmesine neden olmaktadır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, laktokok bakteriyofaj larının oda sıcaklığında 300 MPa ve üzerindeki basic uygulamalarına karşı duyarlılık göstermelerine karşılık pastörizasyon uygulamasına karşı dayanıklı olduklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle, pastörizasyonla karşılaştırıldığında, basınçlama bakteriyofaj kontrolünde daha üstün bir proses olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, four different high titer lactococcal bacteriophages (~107pfu/ml) isolated from raw milk were chosen and pressure treated between 150 to 350 MPa/~25°C up to 40 min. The pressure effect on protein structure of the bacteriophages were exhibited by SDS-PAGE electrophoresis. In order to define their resistance to heat, these bacteriophages were subjected to heat treatment at ~71.7°C up to 5 min without pressurizing. It was observed that the bacteriophages were not effected by pressures between 150-250 MPa up to 40 min at ~25°C. On the other hand, at pressures 300 and 350 MPa there was an important decrease within 40 min on the total count of these bacteriophages at ~25°C. D-values obtained were around 10 min for 300 MPa and 4 min for 350 MPa. The heat treatment resulted with D-values for heating at ~71.7°C was 1.6 min and bacteriophages exhibited resistance up to 5 min. From the protein bands of control (non-pressurized) and pressurized samples by SDS-PAGE experiment, it has observed that except the major bands, pressurized samples did not have other bands as controls did indicating that by the effect of pressure it was able to denature these peptides, that may be the reason of titer reduction. According to these results, we it may be said that, lactococcal bacteriophages are sensitive against pressures above 300 MPa, however are resistant to pasteurization treatment. Therefore pressurization can be applied as a better process compaired to pasteurization for bacteriophage control.