Scytalidium thermophilum polyphenol oxidase: Production and partial characterization
Scytalidium thermophilum polyphenol oxidase: Üretimi ve kısmi karakterizasyonu
- Tez No: 143459
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRÜT ÖĞEL, PROF. DR. UFUK BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Polifenol oksidaz, lakkaz, termofilik fungus, Scytalidium thermophilum, Hıanicola insolens l, Polyphenol oxidase, laccase, thermophilic fungi, Scytalidiwn thermophilwn, Hvmicola insolens
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Birçok doğal üründe ve bazı endüstriyel atık sularda çeşitli fenolik maddeler bulunmaktadır. Endüstriyel atık sularda bulunan fenollerin birçoğu mikroorganizmalar ve omurgalı canlılar için oldukça toksik olmaları nedeniyle son derece zararlıdırlar. Polifenol oksidazlar moleküler oksijen varlığında monofenollerin hidroksilasyonu ve difenollerin oksidasyonunu katalizleyen önemli bir grup enzimi teşkil etmektedir. Bu çalışmada termofilik bir küf olan Scytalidium thermophilum'un Humicola insolens tipi hücre dışı polifenol oksidaz üretimi incelenmiş ve çeşitli tarım kaynaklı lignosellülozik yan ürünlerin, indükleyici maddelerin ve fermentasyon başlangıcındaki spor miktarının enzim üretimi üzerine etkisi araştırılmıştır. En yüksek enzim aktivitesi karbon kaynağı olarak glukoz ve üzüm cibresi, indükleyici olarak ise gallik asit eklenen, 5 mg/ml spor içeren ortamda 150 U/ml olarak tespit edilmiştir. Humicola insolens tarafından üretilen bu hücre dışı polifenol oksidaz' in türü lakkaz olarak belirlenmiştir. Biyokimyasal karakterizasyon çalışmaları için, polifenol oksidaz aktivite boyaması sonrası, poliakrilamid j elden elektroforetik ayırma metotlarıyla geri kazanılmıştır. Polifenol oksidaz aktivitesi için en uygun sıcaklık ve pH sırasıyla 65°C ve 7.5 olarak belirlenmiştir. 60 °C de 30 dakikalık bir inkübasyon periyodu sonrasında enzim alrtivitesinin %50'sinin, pH 9'da 1 saatlik inkübasyon sonrasında da %46'sımn korunmuş olduğu gözlenmiştir. Polifenol oksidaz'ın moleküler ağırlığı 83 kDa, izoelektrik noktası ve izoenzim modeli ise 5.4 civarında bir izolektrik noktasına sahip, asidik ve tek izoform olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Various phenolic compounds are present in a wide variety of natural products and several types of industrial wastes. Many of the phenolic compounds found in industrial wastewaters are extremely harmful as they are highly toxic both towards microorganisms and vertebrates. Polyphenol oxidases are a group of important enzymes that catalyze o- hyroxylation of monophenols and the oxidation of o-diphenols to o-quinones in the presence of molecular oxygen. In this study, production of extracellular polyphenol oxidase by the thermophilic fungus Scytalidiwn thermophilum type culture Humicola insolens was analysed and the effect of different lignocellulosic and phenolic agricultural by-products, inducers and initial spore load on enzyme production was investigated. The highest enzyme activity was recorded as 150 U/ml in a medium containing 5 mg/1 initial spore load, glucose and grape pomace as carbon source and gallic acid as the inducer. The type of extracellular polyphenol oxidase was determined as laccase. For biochemical characterization studies, polyphenol oxidase was recovered from polyacrlyamide gel by electrophoretic elution after activity staining. The temperature and pH optima of the polyphenol oxidase activity were determined to be 65°C and pH 7.5, respectively. More than 50% of its initial activity was retained when incubated at 60 °C for 30 min. The enzyme also retained 46% of its initial activity after preincubation at pH 9.0 for 1 hour. The molecular weight of polyphenol oxidase was estimated to be 83 kDa and the isoelectric point and the isoenzyme pattern of the enzyme were determined as single acidic isoform with a pi of about 5.4.