Investigation of the effects of some additives on the carbonation of calcium hydroxide
Bazı katkı maddelerinin karbonatlaşma üzerine etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 143460
  2. Yazar: BİLGE ALP GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİNDE DEMİRCİ, PROF. DR. EMİNE SALTIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: karbonatlaşma, kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit, kireç harcı, carbonation, calcium carbonate, calcium hydroxide, lime mortar
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Yapı malzemesi olarak harç, yapılatın dayanıklılığı ve yapısal direnci yönünden önemli bir bileşendir. Yapılan çalışmalar binanın inşaasında kullanılan malzemelerin birbirleri ile olan uyumunun, yapının dayamnıkhlığı ile doğrudan ilgili olduğunu göstermiştir. Bu yüzden tarihi yapılarda tamir amacı ile kullanılacak olan malzemelerin bileşimi, orijinal malzeme ile benzer özelliklere sahip olmalıdır. Tarihi yapılarda bağlayıcı olarak ağırlıkça %50 den fazla kireç içeren kireç harçları kullanıldığı için, kirecin karbonatlaşması ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olunması oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı zeytin yağı, kazein, sodyum oleat, ure ve metakaolin katkı maddelerinin karbonatlaşmaya etkilerinin incelenmesidir. Karbonatlaşmamn izlenmesi için en uygun analiz yöntemi olarak EDTA titrasyonu yöntemi bulunmuştur. Katkı maddeleri içerisinde en etkili olanın metakaolin olduğu anlaşılmış ve karbonaüaşmayı %25 varan oranlarda artırdığı görülmüştür. Katkı maddelerinin karbonatlaşmaya olan olumlu etkisinin harem yüzeyinde en fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mortar as a building material is an important component for the structural strength and durability of the building. Studies show that the compatibility between the materials used in construction of a building is directly related to its durability. So in the case of historic buildings any material to be used for repair work should be compatible in properties and behavior compared with the original material. Since in most of the historic buildings the material used as the binding material is lime- mortar which has a weight percent of more than 50% calcium carbonate, it is important to have in depth information about the carbonation process of lime and effect of additives on carbonation. The aim of this research is to investigate the carbonation process and the effect of additives, olive oil, casein, metakaolin, sodium oleate and urea on the carbonation process of lime mortar. In the analysis complexometric titration with EDTA was found to be the most convenient analytical method. Within the additives studied metakaolin was found to be the most effective in terms of the increase observed in the degree of carbonation which reaches up to 25%. The increase in the degree of carbonation with the additives used was found to be maximum at the outer layer of the mortar test cubes.