Utilization of Scytalidium Thermophilum phenol oxidase in biorganic syntheses
Scytalidium Thermophilum fenol oksidazının biyoorganik sentezlerde kullanılması
  1. Tez No: 153425
  2. Yazar: YELDA KAPTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRÜT ÖGEL, PROF. DR. UFUK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Fenol oksidaz, Scytalidium thermophilum, Humicola insolens, lakkaz, biyoorganik sentez vıı, Phenol oxidase, Scytalidium thermophilum, Humicola insolens, laccase, bioorganic synthesis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz SCYTALIDIUM THERMOPHILUM FENOL OKSİD AZININ BİYOORGANİK SENTEZLERDE KULLANILMASI Kaptan, Yelda Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zümrüt B. Ögel Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Bakır Eylül 2004, 90 sayfa Bu çalışmada temel amaç, Scytalidium thermophilum fenol oksidazlanmn biyoorganik sentezlerde kullanılmasıdır. Bu amaçla yapılan çalışmalar, Scytalidium thermophilum fenol oksidazımn üretiminin arttırılması, lakkaz aktivitesi tayin yöntemlerinin geliştirilmesi, organik çözgenlerin fenol oksidaz aktivitesi üzerine etkilerinin analiz edilmesi ve Scytalidium thermophilum fenol oksidazımn bir çok organik substratın biyotransformayonundaki rolünün analiz edilmesine yöneliktir. Fenol oksidaz üretiminin arttırılması amacıyla, gallik asit, klorojenik asit ve siringaldazinin indükleyici etkileri araştırılmış ve gallik asit fenol oksidaz üretimi için en uygun indüktör olarak belirlenmiştir. Yenilebilir mantar Agaricus bisporus' un Scytalidium thermophilum fenol oksidazı üzerine etkisi araştırılmış ancak herhangi bir indükleyici etki saptanmamıştır. Aktivite ölçümlerinde katekol, ABTS ve siringaldazin substratlan denenmiş ve katekol en uygun substrat olarak saptanmıştır. Katekolün 420 nm deki molar ekstinksiyon katsayısı (s),“substrat vikoru”kullanılarak 3450 M“1 cm”1,“enzim koru”kullanılarak 3700 M“1 cm”1 olarak hesaplanmıştır. Kinetik parametreler, Km ve Vmax değerleri, katekolün substrat olarak kullanıldığı enzimatik deneyler için, Lineweaver-Burk grafiğinden sırasıyla 52.03 mM ve 0.253 U/ml olarak, Hanes-Woolf grafiğinden ise sırasıyla 41.25 mM ve 0.2055 U/ml olarak bulunmuştur. Bazı organik çözgenlerin bu enzimler üzerine etkisi incelenmiş ve DMSO, enzim üzerindeki aktivator etkisi sebebiyle organik substratlar için daha uygun çözgen olarak saptanmıştır. Kültür ortamında bulunan Fenol oksidazlann benzoin, hidrobenzoin ve benzoil benzoini oksitleyebildikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UTILIZATION OF SCYTALIDIUM THERMOPHILUM PHENOL OXIDASE IN BIOORGANIC SYNTHESES Kaptan, Yelda M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Zümrüt B. Ögel Co-supervisor: Prof Dr. Ufuk Bakır September 2004, 90 pages In this study, the ultimate aim was to utilize phenol oxidases of Scytalidium thermophilum in bioorganic syntheses. For this purpose, studies were conducted towards enhancing the production of phenol oxidases by Scytalidium thermophilum, developing a suitable method for laccase activity assays, analyzing the effects of organic solvents on phenol oxidase activity and analysis of the biotransformation of a number o f o rganic s ubstrates b y p henol o xidases o f S cytalidium t hermophilum. hi order to enhance the production of phenol oxidases, induction experiments were carried out with gallic acid, syringaldazine and chlorogenic acid. Gallic acid was found as the most effective inducer for phenol oxidase production. Inductive effect of edible mushroom Agaricus bisporus was also assayed, however, the phenolic compounds released by mushroom did not represent any induction for phenol oxidase activity of Scytalidium thermophilum. Different substrates were tested and ivcatechol was determined as the most suitable substrate rather than syringaldazine and ABTS. Molar extinction coefficient (s) of catechol was calculated as 3450 M“1 cm”1 and 3700 M'1 cm“1 by using ”substrate blank“ and ”enzyme blank" respectively at 420 ran. Kinetic parameters, Km and Vmax for the enzymatic reactions in which catechol was used as substrate were calculated as 52.03 mM and 0.253 U/ml respectively from Lineweaver-Burk plot and as 41.25 mM and 0.2055 U/ml from Hanes-Woolf plot. Effect of some organic solvents on phenol oxidases of Scytalidium thermophilum was assayed and DMSO was found as an appropriate solvent for the organic substrates. Phenol oxidase containing culture supernatant could oxidize benzoin, hydrobenzoin and benzoyl benzoin.