Modeling the relationship between university students' selected affective characteristics and their physics achievement
Üniversite öğrencilerinin seçilmiş duyuşsal karakteristikleri ile fizik başarılarının ilişkisinin modellenmesi
- Tez No: 143468
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ, DR. TURGUT FAKIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik eğitimi, duyuşsal öğrenci nitelikleri, öğrencilerin fizik başarısı, öğrencilerin fiziğe karşı tutumları, öğrencilerin fizik motivasyonu, öğrencilerin fizik öz yeterlik algısı, öğrencilerin fizik öz kavramı, öğrencilerin fizik kaygısı, Physics education, students' affective characteristics, students' physics achievement, students' attitudes toward physics, students' motivation in physics, students' self-efficacy in physics, students' self-concept in physics and students' anxiety in physics
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin fizikle ilgili seçilmiş duyuşsal karakteristikleri ile fizik başarılarının ilişkisinin incelemektir. Öğrencilerin seçilmiş duyuşsal karakteristikleri öğrencilerin duruma bağlı fizik ilgisi, kişisel fizik ilgisi, fizikle ilgili ders dışı aktiviteler, fizik derslerinin önemi, elektrik konusunun önemi, basan motivasyonu, fizik öğrenci motivasyonu, fizik ders kaygısı, fizik sınav kaygısı, fizik öz yeterlik algısı ve fizik öz kavramı değişkenlerinden oluşmaktadır. Bu değişkenler arasındaki ilişki iki ayrı model ile test edilmiştir. Birinci modelde bu değişkenlerin kendi aralarındaki ilişki; ikinci modelde ise duyuşsal karakteristikler ile fizik başarısının arasındaki ilişki test edilmiştir. Duyuşsal karakteristikler anketi 2001-2002 akademik yılının bahar döneminde, Ankara' daki üç devlet üniversitesinde okuyan, içeriği elektrik konusu olan temel fizik dersini alan, 890 birinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Anketleri asistanlar, öğretim üyeleri ve araştırmacının kendisi uygulamıştır. Anketleri uygulayanlar araştırmacı tarafından anket uygulama yönergesi ile bilgilendirilmiştir. Veriler bilgisayara girildikten sonra faktör analizi, geçerlilik analizi ve güvenirlik analizi yapılmıştır. Varsayımları inceledikten sonra yapısal denklem modellemesi analizleri yürütülmüştür. Bulgular, fizikle ilgili duyuşsal karakteristiklerin birbirleri ile karmaşık bir ilişki içerisinde olduklarını göstermektedir. Bu değişkenlerin fizik başarısındaki varyansın %26'sını açıkladığı görülmüştür. Bu nedenle üniversitedeki fizik dersini veren kimselerin, ders kitabı yazarlarının ve araştırmacıların duyuşsal karakteristikleri göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Ayrıca, farklı yaş grupları için (özellikle orta öğretim seviyesinde) bu karakteristiklerin fizik başarısı ile ilişkileri incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between students' selected affective characteristics related to physics and their physics achievement. The selected affective characteristics of the students are their situational interest in physics, personal interest in physics, extra-activities related to physics, importance of physics, importance of electricity, physics course anxiety, physics test anxiety, physics achievement motivation, student motivation in physics, self-efficacy in physics, and self-concept in physics. Two models were tested. First model was between the affective characteristics related to physics. Second model was between these affective characteristics and physics achievement. iiiThe researcher developed the affective characteristics questionnaire consisted of 10 sub-dimensions, and has 53 items related to these sub-dimensions. The questionnaire was applied to 890 freshmen physics students at the universities in Ankara in the spring semester of 2001-2002 academic year. Three public universities were chosen. Assistants, instructors and the researcher applied the questionnaire. The researcher informed the data collectors with a direction guide about the app'ication of the questionnaire. The data were entered to the computer and analyzed for factor analysis, validity analysis and reliability analysis. Preliminary analyses were conducted to check the assumptions of structural equation modeling. Then, structural equation modeling analyses were conducted. The findings show that affective characteristics related to physics have a complex relationship. Moreover, they account for 26% of the variance in physics achievement. Thus, the instructors at the universities, textbook authors, and researchers must consider them. Furthermore, the relationship of affective characteristics related to physics and physics achievement for various age groups (especially for secondary school level) should be investigated.