Micro-satellite camera design
Mikro uydu kamera tasarımı
- Tez No: 143469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF ESENDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikro uydu, Maksutov teleskop, CCD, görüntü kalitesi, sapınç, Micro-satellite, Maksutov telescope, CCD, image quality, aberration
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, mikro uydularda görüntü alabilecek bir kamera taşanını ve bu tasarımın odak düzlemi benzetişimlerini yapmaktır. Mikro uydu tanımı genelde 600-850 km yörünge yüksekliğindeki uydular için kullanılmaktadır. Bu yükseklikte görüntü alabilen optik bir sistemin boyutları algıladığı toplam ışınım miktarını etkileyeceği için önemli bir parametredir. Tasarım, 600 km yörünge yüksekliğindeki mikro uydularda 20x20x30 cm boyutlarına sığacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Odak düzlemi detektörü olarak kullanılabilecek bir CCD nin boyutu ve piksel ebatları, odak düzlemindeki kabul edilebilir sınırlardaki sapmç miktarlarının belirlenmesiyle seçilmiştir. Minimum piksel boyutlarının belirlenmesi amacıyla odak düzleminde MTF, PSF, bükülme, saçılma benzetişimleri yapılmış ve tasarlanan kamera için dedektörün parametreleri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis has been summarized as the design of a micro-satellite camera system and its focal plane simulations. The average micro-satellite orbit heights ranges in between 600-850 km and obviously a multipayload satellite brings volume and power restrictions for each payload. In this work, an orbit height of 600 km and a volume of 20x20x30 cm is assumed, since minimizing the payload dimensions increases the probability of the launch. The pixel size and the dimensions of an imaging detector such as charge-coupled device (CCD) have been defined by the useful image area with acceptable aberration limits on the focal plane. In order to predict the minimum pixel size to be used at the focal plane modulation transfer function (MTF), point spread function (PSF), image distortion and aberration simulations have been carried out and detector parameters for the designed camera have been presented.