Tekstil geri dönüşüm standartlarının çevre ve çalışan hakları açısından sürdürülebilirlik performansına etkisi
The effect of textile recycling standards on sustainability performance in terms of environment and worker rights
- Tez No: 938677
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AVŞAR KURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tekstil Sektörü, Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm Standartları, Nitel Araştırma Yöntemi, Textile Industry, Sustainability, Recycling Standards, Qualitative Research Method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Dönem Projesi Tekstil Geri Dönüşüm Standartlarının Çevre ve Çalışan Hakları Açısından Sürdürülebilirlik Performansına Etkisi Büşra DEMİRAL Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Toplam Kalite Yönetimi Anabilim Dalı Kalite Yönetimi Programı Küresel ölçekte hızla büyüyen endüstri ve ekonomi, dünya nüfusunu önemli sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Sürdürülemez tüketim alışkanlıkları, doğal kaynakların tükenmesine ve çevrenin tahrip olmasına neden olmakta, böylece gelecek nesillerin yaşam kalitesini ciddi şekilde tehdit etmekte ve yaşanabilir bir gelecek bırakma konusunda ciddi endişeler yaratmaktadır. Dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak zorlaşmıştır ve sürdürülebilir bir yaşam sağlayabilmek için yeni stratejilerin geliştirilmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu sebeple, küresel ekonomide önemli bir paya sahip olan tekstil sektörünün de tasarım sürecinden tüketim sonrasına kadar tüm süreçlerinde sürdürülebilir çözümler üretmesi gerekmektedir. Gelecek nesillere sürdürülebilir bir yaşam sağlayabilmek, akıllı tasarımlar ve doğru kaynak kullanım ile gerçekleşecektir. Bu çalışma ise tekstil endüstrisinin çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik konularını ele alındığı, tekstil geri dönüşüm standartlarının rolünü ve çalışan hakları açısından taşıdığı önemi de incelediği bir çalışmadır. Ayrıca, sürdürülebilir bir tekstil endüstrisinin için tüm paydaşların iş birliği ile sorumluluklarını yerine getirmesiyle mümkün olacağına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Effect Of Textile Recycling Standards On Sustainability Performance In Terms Of Environment And Worker Rights Büşra DEMİRAL Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Total Quality Management Quality Management Program The rapidly growing industry and economy on a global scale are confronting the world population with significant problems. Unsustainable consumption habits are causing the depletion of natural resources and the destruction of the environment, thus seriously threatening the quality of life of future generations and creating serious concerns about leaving a livable future. It has become difficult to meet the needs of the world population and leave a livable world for future generations, and it is inevitable to develop new strategies to ensure a sustainable life. For this reason, the textile sector, which has a significant share in the global economy, also needs to produce sustainable solutions in all processes from the design process to post-consumption. Providing a sustainable life for future generations will be possible with smart designs and correct resource usage. This study addresses environmental and social sustainability issues in the textile industry, and examines the role of textile recycling standards and their importance in terms of employee rights. It also points out that a sustainable textile industry will be possible with the cooperation of all stakeholders and their responsibilities.