Polmerization and characterization of 2-hydroxyethyl acrylate
2-hidroksietil akrilatın polimerleştirilmesi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 143491
  2. Yazar: ELİF VARGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: 2-hidroksietil akrilat, kütle polimerleşmesi, çözelti polimerleşmesi, ATRP, aktivasyon enerjisi, karakterizasyon. vı, 2-hydroxyethyl acrylate, bulk polymerization, solution polymerization, ATRP, activation energy, characterization. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz 2-HİDROKSİETİL AKRİLAUN POLİMERLEŞIİRİLMESÎ VE KARAKTERİZASYONU VARGÜN, Elif YL., Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Danışman: Prof. Dr. Ali USANMAZ Temmuz 2003, 74 sayfo Hidrofilik polimerik jel olarak kullanılan poli(hidroksietil akrilatın),PHEA, tarımsal ve biyomedikal uygulamalarındaki öneminden dolayı çalışıldı. Hidrojellerin biyomedikal kullanım alanları içerisinde yumuşak kontak lensler, yapay kornealar, yumuşak doku sübstituentleri ve yanık sargısı yer alır. Bu çalışmada, iyi tanımlanmış molekül ağırlıklı, çok dağılımlı ve zincir topolojisi uygun polimerlerin sentezlenmesi amaçlandı. Farklı sıcaklıklarda kütle, çözelti ve atom transfer radikalik polimerleşme (ATRP) teknikleri kullanıldı. Kütle polimerleşmesi vakum ve açık atmosferde uygulandı. Polimerleşme eğrileri oto-ivmelenme gösterdi. Elde edilen polimerler yüksek molekül ağırlığı ve çapraz bağlanmalardan dolayı bilinen çoğu yaygın çözücülerde çözünmedi. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için 2-hidroksietil akrilat, çözelti ve ATRP metodları ile polimerleştirildi. Kütle polimerleşmesi için aktivasyon enerjisi Arrhenius grafiğinden bulundu. Polimerin karakterizasyonu vFT-IR, DSC, TGA, 'H-NMR ve 13C-NMR teknikleri He yapıldı. Ayrıca PHEA için çekme-kopma testleri uygulandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION AND CHARACTERIZATION OF 2-HYDROXYETHYL ACRYLATE VARGÜN, Elif M.Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof Dr. Ali USANMAZ July 2003, 74 pages Poh/(2-Hydroxyethyl acrykte), PHEA, is used as hydrophilic polymeric gels which have been studied because of its great importance for agricultural or biomedical applications. Biomedical applications of hydrogels include soft contact lenses, artificial corneas, soft tissue substitutes and burn dressings. In this study, it was aimed to synthesis the polymers with well-defined molecular weights, polydispersities and cahin topologies. Bulk, solution and atom transfer radical polymerization (ATRP) techniques at different temperatures were examined. The polymerization in bulk form was carried in vacuum and in open atmosphere. The polymerization curves showed autoacceleration mechanism. The polymers obtained were insoluable in most common solvents because of having high molecular weights and are crosslinked. So in order to overcome this inproblem, 2-hydroxyethyl acrylate was polymerized by solution and ATRP methods. The activation energy for bulk polymerization was found from Arrhenius plot. The polymer was characterized by FT-IR, DSC, TGA, 'H and 13C NMR techniques, Tensile tests were also examined for PHEA.