Synthesis of thiophene capped polytetrahydrofuran conducting copolymers
Tiyofen ile sonlandırılmış politetrahidrofuran iletken kopolimerlerin sentezi ve tanımlanması
  1. Tez No: 143492
  2. Yazar: ECE ÜNÜR
  3. Danışmanlar: PROF. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polipirol, poütiyofen, politetrahidroruran, sabit gerilim elektrolizi, elecktrokromik kopolimer, Polypyrrole, polythiophene, polytetrahydrofuran, constant potential electrolysis, electrochromic copolymers
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yaşayan politetrahidrofuran (PTHF) sodyum tiyofenmethonat ile sonlandırılarak tek ucunda (PTHF1) ve çift ucunda (PTHF2) tiyofen bulunan polimerler elde edilmiştir. PTHF1 ve PTHF2 yalıtkan polimerlerinin tiyofen ve pirol ile kopolimerizasyonu su-p-toluen sulfonik asit (PTSA) ve asetonitril (AN)-tetrabutilamonyum tetrafloroborat (TBAFB) çözücü-elektrolit sistemlerinde sabit gerilim elektroliz yöntemi ile yapılmıştır. Örnekler NMR, CV, FT-IR, TGA, DSC ve SEM kullanılarak tanımlanmıştır. Filmlerin iletkenlikleri dört- nokta tekniği ile ölçülmüştür. Diklorometan-TBAFB çözücü elektrolit sisteminde ITO-cam üzerine sabit gerilim altında sentezlenen PTHFl/PTh ve PTHF2/PTh fılnılerinin anodik olarak renklenen kopolimerler olduğu ve yükseltgen durumda sırasıyla mavi ve yeşil ve ir^dirgen durumda kırmızı görüntü veren çevrilebilir elektrokromik karakterleri olduğu gözlenmiştir. PTHFl/PTh ve PTHF2/PTh elektrokromik kopolimerlerinin bant yapısını daha iyi anlamak için UV- VIS aralığında Spektroelektrokimyasal Analizler (SEC) yapılmıştır. Optoelektrokimyasal analizler kopolimerlerin tammlanmasmda yeni bir metod olarak öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Living polytetrahydrofuran (PTHF) was terminated with sodium thiophenemethonate to yield a polymer with thiophene groups at one (PTHF1) and both ends (PTHF2). Copolymerizations of PTHF1 and PTHF2 insulating polymers with pyrrole and thiophene were achieved in water-p-toluene sulfonic acid (PTSA) and acetonitrile (AN)- tetrabutylammonium tetrafluoroborate (TBAFB) solvent-electrolyte couples via constant potential electrolysis. Characterization of the samples were performed by Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (NMR), cyclic voltammetry (CV), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR), Thermal Analyses (TGA), (DSC) and Scanning Electron Microscopy (SEM). Electrical conductivities were measured by four-probe technique. PTHFl/PTh and PTHF2/PTh films which were deposited on ITO-glass in dichloromethane-TBAFB solvent-electrolyte couple found out to be anodically coloring copolymers that electrochemically switch between an oxidized blue and reduced red state exhibiting electrochromic behavior. Spectroelectrochemical Analysis (SEC) was run in UV-VIS region to reach a better understanding of the band structures of PTHFl/PTh and PTHF2/PTh electrochromic copolymers. Optoelectrochemical analyses were introduced as a new method for the characterization of copolymers.