Evaluation of preservice foreign language teachers' perceptions about their technology competencies
İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin teknolojik yeterliliklerine ilişkin algılarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 143501
  2. Yazar: ERCAN TOP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAHİDE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenler için Ulusal Eğitim Teknolojisi Standarttan (NETS-T), Uluslararası Eğitim Teknolojisi Organizasyonu (İSTE)), eğitim teknolojisi, öğrenci algısı, National Educational Technology Standards for Teachers (NETS-T), International Society for Technology in Education (ISTE), Technology educational technology, student perception
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 'nde Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğrencilerinin Uluslararası Eğitim Teknolojisi Organizasyonu (İSTE) tarafından geliştirilmiş Öğretmenler için Ulusal Eğitim Teknolojisi Ölçütlerindeki (NETS-T) yeterliliklerine ilişkin algılarım değerlendirmiştir. Bu çalışmada, NETS-T' in altı alt ölçüt grupları -teknoloji işlemleri ve kavramları; öğrenme ortamlarının ve deneyimlerinin planlanması ve geliştirilmesi; öğretim, öğrenme, ve müfredat; ölçme ve değerlendirme; verimlilik ve mesleki deneyim; sosyal, ahlaki, yasal, ve insani konular- incelenmiştir. Araştırmada 383 öğrenci yer almıştır. Bunlardan 103'ü birinci sınıf, 98 'i ikinci sınıf, 96' sı üçüncü sınıf, ve 86'sı dördüncü sınıf öğrencisidir. Ayrıca, öğrencilerin 287' si bayan 96'sı erkektir. Araştırma deseni enlemesine kesitsel anket çalışmasıdır. Anket 44 adet beş'li Likert tipi maddeden oluşmaktadır ve araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Çalışma göstermiştir ki“teknoloji işlemleri ve kavramları”alt standart grubu için verilen cevaplara göre erkek öğrencilerin algılarının bayan öğrencilerin algılarına kıyasla daha yüksek olması dışmda, erkek ve bayan öğrenciler arasında önemli bir fark yoktur.“Teknoloji işlemleri ve kavramları”alt standart grubu için sınıflar arasında önemli bir fark yoktu. Tüm alt standart grupları için, birinci ve ikinci sımf öğrencilerinin algılan arasında önemli bir fark bulunamamış ancak, üçüncü sınıfların ölçütlere ilişkin algılan birinci ve ikinci sınıflann algılanndan, dördüncü sımflann algılan ise diğer tüm sınıflann algılanndan daha yüksektir. Sonuç olarak, çalışmanın sonuçlan göstermiştir ki öğrencilerin NETS-T' ye ilişkin yeterliliklerinin artınlmasma ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study evaluated Department of Foreign Language Education students' perceptions on technology competence in regard to National Educational Technology Standards for Teachers (NETS-T) developed by International Society for Technology in Education (ISTE), in Middle East Technical University, in Ankara, Turkey. The NETS-T' s six sub standards -technology operations and concepts; planning and designing learning environments and experiences; teaching, learning, and the curriculum; assessment and evaluation; productivity and professional practice; social, ethical, legal, and human issues- were investigated in the study. 383 students participated in the study. 103 of them were freshmen, 98 of them were sophomores, 96 of them were juniors, and 86 of them were seniors. Besides, 96 of them were males, while 287 of them were females. This study was designed as a cross-sectional survey study. In order to collect the data, a survey, consisted of 44 Likert type, five point scale items, was developed by the researcher. The study results show that except for“technology operations and concepts”for which male students' perceptions were higher than female students' perceptions there was no significant difference between male and female students. There was no significant difference in“technology operations and concepts”across grade levels. There were no significant differences between freshmen's and sophomores' perceptions for all of the sub-standards. In general, juniors' perceptions on the competence of NETS-T were higher than freshmen's and sophomores' perceptions, and seniors' perceptions were higher than all of the other grade levels' perceptions. As a result, the findings of the study indicated that students' perceptions related with their competencies in the NETS_T needs to be increased.