Assesment and improvement of analytical equations for backward can extrusion
Geriye çanak eksturüzyon kuvveti tahmini için analitik denklemlerin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi
- Tez No: 143537
- Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Dövme, Kuvvet Tahmini, Sonlu Eleman Metodu, Cold Forging, Force Prediction, Finite Element Method
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Geri eksturüzyon prosesi için bilinen çeşitli kuvvet denklemleri, sonlu elemanlar hesaplamalarıyla değerlendirilmiştir. Geri eksturüzyon için Avitzur'un, Hoogenboom'un ve Kudo'nun üst sınır metodları ve Dipper'ın temel plastisite teorisi çözümü ele alınmıştır. Varsayımların etkisi incelenmiştir. Sertleşmeyen malzemeler için yapılan çözümler sonlu elemanlar metodu ışığında değerlendirilmiştir. Toplam eşdeğer plastik genleme ve akma gerilmesi tanımlaması yapılmış ve sertleşmeyen malzemeler için olan çözümler sertleşen malzemeler için değiştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar sonlu elemanlar yöntemi ile elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır ve her çözümün etkinliği incelenmiştir. Çalışmada sürtünme ve geometrinin etkisi de dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Various well-known force equations for backward can extrusion process are evaluated by means of precise finite element computations. For backward can extrusion the upper-bound models of Avitzur, Kudo and Hoogenboom and Dipper's elementary plasticity solution are considered. The effect of the assumptions is studied. The non-hardening solutions are assessed by finite element results. The definition of total equivalent strain and flow stress for the process are done and the non-hardening equations are modified for hardening materials. The results obtained are compared with finite element analysis results and the success of each formulation is assessed. The effect of friction and the geometry are also considered.