Integrating web service semantics with UDDI registries
Web servis semantiklerinin UDDI kayıtları ile entegrasyonu
  1. Tez No: 143574
  2. Yazar: BAVER ACU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: UDDI, DAML+OIL, DAML-S, WSDL, Semantik Web Servisleri, Elektronik Kataloglar, UDDI, DAML+OIL, DAML-S, WSDL, Semantic Web Services, Electronic Catalogs
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Web, şu anki durağan veri yapısından, dinamik servisler birliğine doğru bir geçiş yaşamaktadır. Web Servisleri, yeni web'in yapı taşı olmuştur. Şirketler dahili uygu lamalarını yavaş yavaş web'e açmaya başladılar. Artık Şirketler iş ortaklarım, web üzerinden bulup yine web üzerinden ticaret yapabilmektedirler. Bu e-iş adı verilen yeni bir tür taceretti. E-iş'i dinamik olarak gerçekleştirmenin anahtar gereksinimi, servis buluşunun, entegrasyonunun, işleme sokulup takip edilmesinin, uyumlu ve be raber çalışabilir bir yolla yapılabilmesidir. Bu gereksinime yönelik, bir kaç sektörel girişim bulunmaktadır, örneğin Microsoft ve IBM'den UDDI, CommerceNet'ten eCo, HP'den e-Speak, UNCEFACT ve OASIS'ten ebXML. Ancak bu girişimlerin hiçbirinde semantik konular yeterince bahsedilmemiştir. Web servislerinin semantik tanım yokluğu e-iş otomasyon hedefini ciddi bir şekilde engellemektedir. Semantik tanımlamalar olmadan servislerin fonksiyonlarına veya özelliklerine göre bulunması oldukça zor bir işlemdir. Bu tezin amacı, Web Servislerinin semantik tanımlamalarını, şu anda bu özelliği desteklemeyen UDDI kayıtlarında kullanımım sağlamaktır. Bu tez çalışması, se mantik tanımlamaların UDDI kayıt yapılarıyla entegrasyonu, yeni semantik özellikli kayıtlarda servis yayınlamalarının ve araştırmalarının izlemesi gereken adımları, ve kavram kanıtını sunan bir uygulama geliştirilmesini içermektedir. Bu tez çalışması kapsamında, DAML-S servis ontolojisine dayanan genişletilmiş bir servis ontolojisi kullanıldı. Bu yeni servis ontolojisi bir takım yeni özellikleri de beraberinde ge tirmekte, örneğin servislerin elektronik kataloglarla ilişkiledirilmesi, ek servislerin tanımlanabilmesi, servislerin ürün veya servis özelliklerine göre bulunabilmesi gibi.
Özet (Çeviri)
The Web is having a transition from its static data position to a dynamic collection of services. Web Services became the building blocks of the new web. Companies started to open their internal application to the web. Businesses started to find their partners and trade with them in an electronic environment. This is a new breed of business, called e-business. One of the key need to realize e-business dynamically, is to discover, integrate, execute, and monitor the services in an interoperable manner. There are a number of industry initiatives as a solution of this requirement, like UDDI from Microsoft and IBM, eCo from CommerceNet, e-Speak from HP, and ebXML from UNCEFACT and OASIS. However, the semantic issues have not been addressed adequately in these initiatives. The lack of standard semantic descriptions for the Web services severely limits the aim of automating e-business. Without any semantic descriptions, it is very difficult to discovery services according to their functionalities or properties. This thesis's aim is to utilize the Semantic descriptions of Web Services in UDDI Registries, which currently do not have a support for semantic descriptions. The sis work includes the solution to integrate the semantic descriptions with the current UDDI registry structures, definition of steps to realize the service publication and dis covery with the new semantic enabled registry and a proof of concept implementation of the proposed system. Along with the thesis work, a new service ontology is utilized for the semantic descriptions. This new service ontology is based on DAML-S Ser vice Ontology and brings the extended features, like relating services with electronic catalogs, describing Add-on services, and finding services and products according to their properties.