Numerical simulation of grouting
Zeminlere yapılan enjeksiyonun sayısal simulasyonu
  1. Tez No: 143604
  2. Yazar: SAFA BOZKURT COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOKDEMİR, PROF. DR. METİN GER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon, Sayısal Simulasyon, İki Fazlı Akım, Karışmaz, Memba Ağırlık, Sonlu Eleman, Gözenekli Ortam
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Gözenekli ortamda birbirine karışmayan çok fazlı akımların teorisi zeminlere yapılan enjeksiyonun simulasyonunda kullanılabilir. Bu çalışmada memba ağırlıklı artıklar yöntemi enjeksiyonun zeminde yayılmasını ifade eden denklemlere uygulanmıştır. Çözümde gözenekli ortamın rijit, enjeksiyon maddesi ve suyun sıkıştırılamaz olduğu varsayılmış ve kapiler basınç ihmal edilmiş ve zeminlere yapılan enjeksiyonun farklı koordinat sistemlerinde sayısal analizini yapmak için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Enjeksiyon bölgesindeki doygunluk ve basınç değişimleri elde edilmiş ve Northwestern Üniversitesinde gerçekleştirilmiş deneyler ve mevcut sayısal çözümlerle karşılaştırılarak önerilen modelin geçerliliği test edilmiştir. Bu model geçirimsiz bölgeler ve/veya boşluklar içeren heterojen zeminler içinde uygulanabilir bir modeldir.
Özet (Çeviri)
The theory of immiscible multiphase flow in porous media may be used to simulate the grout injection process in soils. In this study, upstream weighted residual technique is applied to discretize the governing equations for the analysis of the grout permeation through soils. Porous medium is assumed to be rigid and the water and the grout are assumed to be incompressible and the capillary pressure is neglected in the analysis. A computer program is developed in different coordinate systems to obtain numerical solution of the grout injection process in soils. Grout saturation and pressure variations over the grouting domain are obtained and compared with laboratory grouting experiments performed at the Northwestern University and with available numerical results to validate the proposed model. It should be noted that the model is also applicable for heterogeneous media including impervious regions and/or cavities.Keywords : Grouting, Numerical Simulation, Two-phase Flow, Immiscible, Upstream Weighting, Finite Element, Porous Medium.