Flavor changing neutral current processes in the framework of the two Higgs doublet model
İki Higgs dublet modeli çerçevesinde çeşni değiştiren nötr akım bozunmaları
  1. Tez No: 143608
  2. Yazar: İSMAİL TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN İLTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki Higgs Dublet Modeli, Çeşni Değiştiren Nötr Akımlar, Lepton Çeşni ihlali, Bozunum Genliği, CP Asimetrisi, Boyutsal Düzenleme, Two Higgs doublet model, Flavor Changing Neutral Current, Lepton Flavor Violation, Decay Rate, CP Asymmetry, Dimensional Regularization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Standart Model'in (SM) basit etkileşimlerin temel teorisi olamayacağına yaygın olarak inanılmaktadır. Bu gerçekten yola çıkarak, birçok yeni fizik modelleri önerilegeldi. Bunlar arasında, SM'e yeni bir skaler dublet eklenmesiyle büyütülmüşü olan iki Higgs dublet modeli (2HDM) SM'in genişletilmiş en basit şekli kabul ediliyor. Bu çalışmada, 2HDM'in model III versiyonu çerçevesinde, nötr Higgs bozon etkilerini içeren B->K*t+t~ bozunumu, CP bozulum asimetrisi, lepton çiftinin ileri-geri asimetrisi, ve ileri-geri asimetride CP bozulumu gibi fiziksel parame trelere odaklanarak araştırıldı. Ek olarak bu büyüklüklerin ele alınan modelin parametrelerine bağımlılıkları incelendi. Bundan sonra, aynı model çerçevesinde, lepton çeşni bozan Z bozunumu, Z - > lîlt(h,h = e, ju, r), çalışıldı. Bu bozunum modu için motivasyon, kütleli notrinolarm olduğu SM'de bile, öngörülen dallanma oranının deneysel doğrulamadan çok uzak olmasıdır. Dolayısıyla Z -> l^lŞ yeni fizik etkilerini araştırmak için uygun bir bozunumdur. Bu bozunum için dallanma oranı hesaplandı ve model parametreleri tarafından belirlenen fiziksel bölgede tartışıldı. Model III çerçevesinde günümüz deneysel limitlerine ulaşmanın mümkün olduğu gözlendi. Son olarak, lepton çeşni bozan top kuvark bozunumu, t-+c l\lt{h, h = e, fi, r) model III çerçevesinde çalışıldı. Dallanma oranı heaplanarak, herbir bozunum modunun dallanma oram sınırlarının model parametrelerine hassasiyeti tartışıldı.
Özet (Çeviri)
It is widely believed that the Standard Model (SM) can not be a fundamental theory of the basic interactions. Originated from this fact, many new physics models have been proposed. Among them, the two Higgs doublet model (2HDM), the SM enlarged by adding one extra scalar doublet, is considered as the simplest extension of the SM. In this work, within the framework of the model III version of the 2HDM, the exclusive decay B -* K*t+t~ including the neutral Higgs boson effects is investigated by focusing on the physical parameters, such as the CP violating asymmetry, the forward-backward asymmetry of the lepton pair, and the CP asymmetry in the forward-backward asymmetry. Furthermore, the dependencies of these quantities on the parameters of the model considered are analyzed. Next, in the same model context, lepton flavor violating Z decay, Z - » l\lt{h,h = e, fi, t), is studied. The motivation for this decay mode comes from the fact that the predicted branching ratio in the SM, with even massive neutrinos is very far from experimental verification. Thus this decay is a good candidate for searching new physics effects. For this decay the branching ratio is calculated and discussed in various physical regions determined by model parameters. It is observed that it is possible to reach present experimental upper limits in model III. Finally, the flavor changing top quark decay, t - > clîl^ihjh = e>Ju>r)) *s investigated in model III. The branching ratio is computed and the limits of the branching ratio of each decay modes are separately discussed regarding sensitivity of the model parameters.