Evaluation of soda ash production parameters from Beypazarı trona ore
Beypazarı trona cevherinde soda külü üretim koşullarının saptanması
  1. Tez No: 143638
  2. Yazar: SİBEL ÖRGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ATALAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Soda Külü, Trona, Kalsinasyon, Liç, Soda ash, Trona, Calcination, Leaching
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, yaklaşık % 85 trona (Na2CO3.NaHCO3.2H2O) tenörü olan Beypazarı trona cevheri ile yapılmıştır.Bu çalışmadaki ana hedef, trona cevherinden soda külü (Na2C03) üretimindeki önemli iki işlem olan kalsinasyon ve liç parametrelerinin belirlenmesidir. Kalsinasyon parametreleri olarak kalsinasyon süresi, kalsinasyon sıcaklığı ve tane boyu üç değişik ısısal işlem; laboratuvar tipi firm, yukarı akımlı firm ve mikrodalga firm kullanılarak belirlenmiştir. Alternatif olarak mikrodalga yaş kalsinasyon yöntemi ile çözelti içindeki tronanın tamamen bozunması incelenmiştir. -6.35 mm tane boyundaki trona numunesinin tamamıyla kalsinasyonu için laboratuvar tipi fırında 175 °C de 30 dakikalık kalsinasyon süresi yeterli olmuştur. Tronanın kalsinasyonu mikrodalga ile ısısal işleme tabi tutularak daha kısa sürede tamamlanmıştır. Tronanın kalsinasyon sırasındaki ısısal reaksiyonları ve yapısal değişimleri, TG (Termal gravimetrik), DTG (Diferansiyel termal gravimetrik), SEM (Taramalı elektron mikroskobu) ve XRD (X-ışını kırınımı) analizleri ile aydınlatılmıştır. Isısal işlemin trona cevherinin öğütülebilirliği, spesifik yüzey alam ve patlayarak ufalanması üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. Çalışmanın son aşamasında, liç parametreleri; liç süresi, liç sıcaklığı ve pülp yoğunluğu kalsine edilmiş ve kalsine edilmemiş numuneler için belirlenmiştir. -6.35 mm tane boyundaki kalsine edilmemiş numune ile % 25 pülp yoğunluğunda gerçekleştirilen liç işleminde 4 dakikalık liç süresinde % 80 lik liç verimi elde edilirken, kalsine edilmiş numunelerele aynı koşullarda % 100 lük verime ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with Beypazarı trona ore having a grade about 85 % trona (Na2CO3.NaHCO3.2H2O). The main target of the study is the determination of calcinations and leaching parameters, which are the two main unit operations in the production of soda ash (Na2C03) from trona ore. Calcination parameters; calcination duration, calcination temperature and particle size were determined by using three different heat treatment systems, namely laboratory type muffle furnace, up draught furnace and microwave oven. As an alternative, wet type microwave-induced calcination which completes the decomposition of trona in solution was also investigated. Thirty minutes of calcination time was sufficient for complete calcination of -6.35 mm trona sample at 175 °C with the muffle furnace. Calcination of trona with microwave treatment was completed in a shorter time. The nature of thermal reactions and structural changes of trona during calcination were elucidated by TG (Thermogravimetry), DTG (Derivative Thermogravimetry), SEM (Scanning Electron Microscope) and XRD (X-ray diffraction) analysis. The effect of heat treatment on grindability, specific surface area and decrepitation of trona were also investigated. In the last stage of the study, leaching parameters; leaching time, leaching temperature and pulp density were determined for both uncalcined and calcined samples. 80 % leach recovery was obtained in 4 minutes for -6.35 mm particle size of uncalcined sample in 25 % pulp density while 100 % leach recovery was reached for the calcined samples under the same conditions.