Molecular approach with fourier transform infrared spectroscopy to different pathological systems (diabetes mellitus and arteriovenous malformation) with various treatments
Fourier transform infrared spektroskopi yöntemi ile değişik patolojik sistemlerin (diyabetes mellitus ve arteriovenoz malformasyon) ve çeşitli tedavi yöntemlerinin moleküler düzeyde incelenmesi
- Tez No: 143679
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Kalp, Selenyum, Beyin, Hipoperfüzyon, Radyocerrahi, FTIR, Mikroskopi, Diabetes mellitus, Heart, Selenium, Brain, Hypoperfusion, Radiosurgery, FTIR, Microscopy
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmanın ilk bölümünde, diyabetes mellitus hastalığının kalbin apeks, sol ventrikül kası, sağ ventrikül kası ve sol ventrikül kasmda bulunan küçük damarlar üzerine olan etkisi; ve selenyum (Se) uygulamasının diyabetik kalbin bu bölgeleri üzerine olan etkisi Fourier Transform Infrared (FTIR) Mikrospektroskopi tekniği ile moleküler düzeyde araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, hipoperfüzyonun ve/veya radyocen"ahinin sıçan beyin homojenatlan üzerine olan etkisi FTIR spektroskopi tekniği kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile, diyabet hastalığının lipit peroksidasyona (özellikle damarlarda), lipit miktarında bir artışa, lipitlerin düzenliliğinde bir artışa, protein profilinde değişikliğe, glikojen ye glikolipit miktarlarında artışa neden olduğu gösterilmiştir. Sıçan kalbinin incelenen tüm bölgelerinden elde edilen sonuçlar, diyabetin damarlarda, ventrikül ve apeks kaslarına göre daha önemli derecede etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Diyabetik sıçanlara 4 hafta boyunca 5 umol/kg/gün Se enjekte edilmesi sonucunda kalbin incelenen tüm bölgelerinde diyabetin neden olduğu bazı etkilerin, glikojen miktarmm artması gibi, ortadan kalktığı görülmüştür. Yukarıda bahsedilen doz ve sürede Se tedavisinin diyabetin neden olduğu bazı etkileri kontrol değerlerine yaklaştırdığı, fakat tamamen ortadan kaldırmadığı gözlemlenmiştir. Tezin ikinci bölümünden elde edilen FTIR sonuçlan, hipoperfüzyonun sıçan beyin homojenatlanndaki lipit ve protein miktarlarım önemli derecede etkilediğini göstermiştir. Lipit miktarında artış, protein miktarında azalış, lipit-protein oranında artış, lipitlerin düzenli yapısında artış olduğu gözlemlenmiştir. Proteinlerin hem miktarı hem de ikincil yapılan, P plakalı tabakalı yapı ve tesadüfi kıvnmlar artacak şekilde etkilenmiştir. Sıçan beyinlerine tek doz X işim gönderildiğinde spektral değişikliklerin incelenmesi ile lipit sentezinde az miktarda artış, protein miktannda önemli derecede- azalış, protein-lipit oranında hafif bir azalış olduğu anlaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar, radyasyonun hipoperfüze beyin örneklerine uygulanması ile benzer fakat daha önemli değişikliklerin ortaya çıktığım göstermiştir. Aynca, radyasyonun hipoperfüze beyne uygulanması sonucu lipitlerin düzenliliğinin ve sistemin iç derinliklerinin dinamiğinin azaldığı, hipoperfüze olmamış beyin örneklerine uygulanması sonucunda ise azalmadığı görülmüştür. Bu bulgulardan elde edilen sonuç, kronik olarak hipoperfüze edilmiş beynin kontrol beyinlere göre, en azından yukanda bahsedilen parametreler açısından, radyasyondan daha kolay etkilendiğidir. Bu çalışmadan elde edilen bulgulann ortaya koyduğu diğer bir sonuç da, proteinlerin ikincil yapısının radyasyon uygulaması sonucu etkilenerek a-heliks miktarının önemli derecede azalması ve tesadüfi kıvrımların artması, dolayısı ile denature olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, the effect of diabetes mellitus on apex, left ventricle muscle, right ventricle muscle, and the small vessels on the left ventricle muscle of the rat heart; and the effect of selenium (Se) treatment on these regions of the diabetic heart are investigated at molecular level by Fourier Transform Infrared (FTIR) Microspectrosopy. In the second part of the study, the effect of hypoperfusion and/or radiosurgery on rat brain homogenates have been studies by FTIR spectroscopy. The results reveal that diabetes causes lipid peroxidation (mainly for the vessels), an increase in lipid content, an increase in the order of lipids, alteration of protein profile, increases in glycogen and glycolipid contents. The findings regarding all parts of the rat heart reveal that, diabetes exerts more significant effects on the vessels than the muscles of the ventricles and the apex. Injection of diabetic rats with 5 /miole/kg/day Se i.p. for 4 weeks is found to restore some of the changes caused by diabetes, such as the increase in the content of glycogen in all parts of rat heart. However, with the dose and treatment time of Se mentioned above, some of the alterations caused by diabetes were not completely restored despite the changes observed towards control values. In the second part of the thesis, FTIR results suggest that hypoperfusion causes significant effects on the structure and content of lipids and proteins on rat brain homogenates. An increase in the content of lipids, a decrease in the content of proteins, an increase in lipid to protein ratio, and an increase in the order of lipids are observed. The proteins are affected in terms of both content and secondary structure in favor of /3 sheets and random coils. After a single high dose of X-ray to the healthy rat brain, a number of spectral changes occur revealing slight increase in the lipid synthesis, significant decrease in protein content, and slight decrease in protein-to- lipid ratio. The results show that radiation causes similar but more significant changes on hypoperfused brain samples. In addition to this, the application of radiation increases the order of lipids, the stiffness in the deep interior of the bilayer in the hypoperfused brains, but not in the non-hypoperfused ones. These findings suggest that chronically hypoperfused brain might be more vulnerable to the effects of radiation than the control ones, at least for the parameters mentioned above. The findings of this study also revealed that the secondary structure of the proteins are altered in the irradiated brain samples in a way that the content of a-helical structures decreases significantly and random coil increases dramatically, which suggest denaturation of the proteins.