Adoption and utilization of information systems in an emerging Turkish industrial town: A case study on Gaziantep
Gelişmekte olan bir sanayi şehrinde bilişim sistemlerinin benimsenmesi ve kullanımı: Gaziantep örneği üzerine bir çalışma
- Tez No: 143691
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: yeniliklerin yayılması teorisi, bilişim sistemleri benimsenmesi, bilişim sistemleri kullanımı, Theory of diffusion of innovation, information systems adoption, information systems utilization
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, Rogers'in yeniliklerin yayılma teorisine dayanılarak hazırlanan bir ölçek aracılığıyla, Gaziantep ilindeki işletmelerdeki bilişim sistemlerininin benimseme düzeyleri araştırılmaktadır. Hazırlanan ölçekte, şirketlerin bilişim sistemlerini benimseme düzeylerini etkileyen etkenler, yönetimsel, bilişimsel, çevresel, ve örgütsel olmak üzere dört grupta incelenmiştir. Veriler toplanırken, yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Gaziantep ilinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren 20 firma ile görüşülmüştür. Bu dört grupta incelenen toplam onbeş etkenden beş tanesinin bilişim sistemleri kullanma oranına etkisi olduğu görülmüştür. Bu faktörler bilişim sistemlerinin sağladığı avantajlar, bilişim sistemleri alt yapısının kalitesi, yöneticilerin bilişim sistmelerine karşı tutumları, çalışanların bilişim sistemleri bilgi düzeyi, şirket dışı bilişim hizmetleri veren anlaşmalı kurumun servis kalitesi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes factors motivating and inhibiting the adoption of information systems in enterprises in Gaziantep by a scale generated on Rogers' theory of diffusion of innovation. These factors are grouped into four as administrative, technological, environmental, and organizational characteristics in the scale built. Structured interview method was used while collecting the data. It was interviewed with 20 firms, operating in various sectors in Gaziantep. Results of the study showed that, within the fifteen factors studied, five of them had significant effects on the rate of information systems utilization. These factors were the relative advantage of information systems, the quality of information systems infrastructure, CEO's attitude towards information systems, employees' knowledge about information systems, and the service quality of the vendor.