Application of statistical process control to software development processes via control charts
İstatistiksel süreç kontrolünün kontrol grafikleri kullanılarak yazılım süreçlerine uygulanması
- Tez No: 143692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DEMİRÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: İstatistiksel süreç kontrolü, control grafikleri, yazılım, CMM, durum çalışması, hata yoğunluğu, üretkenlik, gözden geçirme performansı, tekrarlanan iş yüzdesi, Statistical process control, control charts, software, CMM, case study, defect density, productivity, review performance, rework percentage
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
İstatistiksel Süreç Kontrolünün (İSK) yazılım süreçlerine uygulanması, yazılım mühendisleri ve araştırmacılar için önemli bir konu olmuştur. İstatistiksel Süreç Kontrolü, süreç kontrolünü sağlamak ve yüksek olgunluk seviyelerine ulaşmak için tavsiye ediliyor olsa da, belirli metrikler için başarı öykülerini, uygulama ayrıntılarını ve uygulanmış prosedürleri anlatan çok kısıtlı kaynak vardır. Bu tezde, İSK'nın yazılım metrikleri için kullanılabilirliğini araştırmak amacıyla CMM seviye 3 olmuş bir yazılım firmasında yapılan durum çalışmasının sonuçlan sunulmaktadır. Bu amaçla İSK'nın temel ve en gelişmiş araçlarından biri olan kontrol grafikleri üzerinde çalışıldı. Hata yoğunluğu, tekrarlanan iş yüzdesi, üretkenlik ve gözden geçirme performansı metriklerinin varolan verisiyle İSK uygularken karşılaşılan zorluklar gözlemlenip onlarla ilgili çözüm yolları önerildi. Son olarak analiz sonuçları özetlenerek kontrol grafiklerini kullanmak isteyen yazılım firmaları için bir yol haritası hazırlandı.
Özet (Çeviri)
The application of Statistical Process Control (SPC) to software processes has been a challenging issue for software engineers and researchers. Although SPC is suggested for providing process control and achieving higher process maturity levels, there are very few resources that describe success stories, implementation details, and implemented guidelines for applying SPC to specific metrics. In this thesis the findings of a case study that is performed for investigating the applicability of SPC to software metrics in an emergent CMM Level 3 software organization are presented. As being one of the basic and most sophisticated tools of SPC, control charts are used for the analysis. The difficulties in application of Statistical Process Control to a CMM Level 3 organization are observed by using the existing data of defect density, rework percentage, productivity and review performance metrics and relevant suggestions are provided for dealing with them. Finally the analysis results are summarized and a guideline is prepared for software companies who want to utilize control charts by using their existing metric data.