Agresif muhasebe ve muhasebede manipülasyon yöntemleri: Bir işletme örneği
Aggressive accounting and manipulation methods in accounting: An example of a business
- Tez No: 590281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Manipülasyon, Agresif Muhasebe, Finansal Bilgi, Hata, Hile, Manipulation, Aggressive Accounting, Financial Information, Error, Cheat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Gelişen teknoloji ile muhasebe politikalarında bir takım değişiklikler meydana gelmiştir. Muhasebe kayıtları bilgisayar ortamında tutulmaya başlamış, bilgisayar programlarının kullanılması ile yapılan hatalarda önemli miktarda azalma görülmeye başlamıştır. Küçük ölçekli işletmeler defter beyan sistemine geçmiş ve yapılan hileler en aza indirilmeye çalışılmıştır. Büyük ölçekli işletmelerde e – fatura ve e – arşiv fatura sistemine geçilerek hem kağıt israfı azaltılmış hem de agresif muhasebe uygulamaları en aza indirilmeye çalışılmıştır. Agresif muhasebe kanun, yönetmelik ve muhasebe ilke ve standartlarında meydana gelen belirsizlik ve esnekliklerden faydalanılarak işletme amaçlarına ulaşmayı sağlayan uygulamadır. Hile ve muhasebe manipülasyon uygulamalarına karşı önlemler alınsa da işletmeler farklı amaçlar için birçok yönteme başvurmaya devam etmektedir. Çalışmada bu yöntemlerden ayrıntılı olarak bahsedilmiş ve örnek bir uygulama ile pekiştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde hata, hile ve agresif muhasebe kavramları tanıtılmıştır. Hata, hile ve agresif muhasebe uygulamalarının nedenleri, amaçları ve çeşitlerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde manipülasyon kavramı üzerinde durulmuştur. Finansal bilgi manipülasyonunun çeşitlerinden, tekniklerinden ve önleme yöntemlerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise bir işletmenin hile, finansal bilgi manipülasyonu ve agresif muhasebe uygulamalarını içeren bir uygulama yapılmıştır. Bu uygulamanın devletin vergi kaybı, işletmenin kar marjındaki değişim miktarı ve üçüncü kişilerin yatırım politikalarının nasıl etkilediği incelenmiştir. Bu konuda görüş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, some changes have occurred in accounting policies. Accounting records have started to be kept in computer environment, and the degree of errors has gone down by using computer programs. Small-scale enterprises have switched to book declaration system and tricks have been tried to be minimized. In large scale enterprises, e - invoice and e - archive invoice system has been adopted and both paper waste has been reduced and aggressive accounting applications have been tried to be minimized. Aggressive accounting is an application that enables the achievement of business objectives by using the uncertainties and flexibility in laws, regulations and accounting principles and standards. Although measures are taken against fraud and accounting manipulation practices, enterprises continue to apply many methods for different purposes. In this study, these methods were mentioned in detail and tried to be reinforced with a sample application. In the first part of the study, the concepts of error, cheating and aggressive accounting were introduced. The reasons, objectives and types of error, fraud and aggressive accounting practices were explained. In the second part of the study, the concept of manipulation was emphasized. Types of financial information manipulation, techniques and prevention methods were explained. In the third part, an application which includes cheating, manipulation of financial information and aggressive accounting applications of an enterprise was made. It was examined how this application affects the tax loss of the state, the amount of change in the profit margin of the enterprise and the investment policies of third persons. Opinions and suggestions on this subject have been presented.