Türk Silahlı Kuvvetlerinde kadın subaylar
Female officers in Turkish Army Forces
  1. Tez No: 143788
  2. Yazar: LEVENT DURGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÜŞÜR SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın subaylar, toplumsal cinsiyet, cinsiyete dayalı işbölümü, CMW paradigması, militarizasyon
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Silâhlı Kuvvetlerde yer alan kadın subayların genel durumu, dünya ve Türkiye'deki mevcut trend ve gelişmelere paralel olarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu maksatla geniş bir makale ve eser taraması yapılmış, güncel konularla anlatım desteklenmiştir. Toplumsal rol, cinsiyete dayalı işbölümü kavramları ışığı altında da kadınların toplum içinde yer alması ve bu yer alma sürecinde kadınların karşılaştıkları sorun alanları tespit edilmiş ve tartışılmıştır. Bu noktadan hareketle kadınların erkek egemen alanlarda istihdam edilmesine etki eden iki model tartışılmış ve özellikle Silâhlı Kuvvetlerde istihdam edilen kadınların sorunları ayrıntılı olarak ele alınmış ve konu iki kadın savaş esirinin ele alındığı bir örnek olay ile genişletilmiştir. Ayrıca kadın, ordu, millet ve toplum kavramları bu kavramların birbirleri ile ilişkilendirilmesi ve bu kavramların birbirleri ile olan etkileşimleri incelenmiştir. Militarizasyon ve kadın ilişkisine yer verilmiş bu iki kavramın yardımı ile Türk kadınlarının Silâhlı Kuvvetlere dahil olmaları ele alınmıştır. İrdelenen konuları desteklemek maksadı ile 1957 yılında Kara Harp Okulu'ndan mezun ilk kadın subay (E).Hrt.Alb.lnci ARSAN ile mülakat yapılmıştır. Bir ilk çalışma olarak Türk Silâhlı Kuvvetleri'nde yer alan kadın subayların, sınıf, rütbe, kardeş sayısı, evli olma durumları, mezun oldukları lise, görev yerleri gibi başlıklar altında sosyal profil bilgileri çıkarılmış çalışmaya dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the general status and historical evolution of Turkish female officers was examined by the trends and developments in the world and our country. A wide article and book study was made for achieve this purpose. In first chapter, social role and sexual division of labour concepts, the employment of women in society by these concepts and also the problems in this area were discussed. Further more the employment of women in masculine area of the labour world and again tke problems of this area examined widely and the subject discussed in the case of two female prisoner of war. In second chapter women, army, nation and society concepts, thier relationships and interactions were examined and explained. With these concepts also, turkish female ofRcers's employment of Turkish Army Forces was also discussed. An interview with the first female of Türkiye, Rtd. Col. İnci ARSAN was made in order to support the subject,. Also for the first time, a social profile study was made for this study. Key words : Female officers, social sexuality, sexual division of labour, paradigm of CMW, militaration.