Nesillerarası kamusal mal olarak yaşlılık sigortası ve Türkiye uygulaması
Old-age security as an intergenarational public good and the case of Turkey
  1. Tez No: 143944
  2. Yazar: ŞEBNEM TOSUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN ATAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Mallar, Nesillerarası Kamusal Mallar, Nesillerarası Transferler, Nesilsel Muhasebe, Yaşlılık Sigortası, Public Goods, Intergenerational Public Goods, Intergenerational Transfers, Generational Accounting, Old-Age Security
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
11 DOKTORA TEZ ÖZÜ NESİLLERARASI KAMUSAL MAL OLARAK YAŞLILIK SİGORTASI VE TÜRKİYE UYGULAMASI Şebnem TOSUNOĞLU Maliye Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eylül 2004 Danışman: Prof. Dr. Beyhan ATAÇ Nesillerarası transferler ekonomik hayatta pek çok şekilde gerçekleşmektedir. Bazı nesillerarası transferler devlet eliyle gerçekleştirilirken, bazıları da aile içerisinde oluşmaktadır. Devlet programlarından birçoğu kaynaklan nesillerarasmda (gençlerden yaşlılara ya da tersi yönde) transfer etmektedir. Bu nedenle kamusal malların nesillerarası etkilerine daha fazla önem verilmelidir. Devlet tarafından sunulan yaşlılık sigortası sistemi nesillerarası kamusal mallara verilebilecek bir örnektir. Çünkü, devlet tarafından yürütülen birçok yaşlılık sigortası sistemi dağıtım yöntemi temeline dayanmaktadır. Bunun anlamı, bugünün çalışanlarının yaptıkları katılımların bugünün emeklilerinin ödemelerinde kullanılmasıdır. Ancak, günümüzde bu sistemde birçok ülkede sorunlar yaşanmaktadır. Özellikle, nüfusun hızla yaşlanması ve sosyal güvenlik harcamalarının dünyada giderek artması sonucunda, devletler yaşlılık sigortası sistemlerinde önemli reformlar yapmak zorunda kalmışlardır. 1990'lı yılların ortalarından itibaren ülkeler yaşlılık sigortası sistemlerinde birçok değişiklikler yapmışlardır. Bu değişikliklerin ilki, mevcut yaşlılık sigortası sistemlerinde parametrik bir takım düzenlemeler yapmak olmuştur. İkincisi ise, özel emeklilik planlarının teşvik edilmesidir. Bu iki düzenlemenin çeşitli şekillerdeki bileşimi ülkeden ülkeye büyük ölçüde farklılıklar gösterebilmektedir. Son yıllarda Türkiye'de de yaşlılık sigortası sisteminde önemli reformlar gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT OLD-AGE SECURITY AS AN INTERGENERATIONAL PUBLIC GOOD AND THE CASE OF TURKEY Şebnem TOSUNO?LU Public Finance Major Branch Graduate School of Social Sciences, Anadolu University September 2004. Advisor: Prof. Dr. Beyhan ATAÇ Intergenerational transfers are ubiquitous in economic life. While some transfers flow through the public sector, some transfers take place in the family. Most public programs transfer resources across generations (from young to old or other direction). Therefore, intergenerational aspects of public goods must be received much attention. Publicly managed old-age security system is one of the examples of intergenerational public goods. Because, most of old-age security systems established by governments have financed on pay-as-you-go basis. This means that the contributions made by today's workers are used to pay the pensions of those who have already retired. But, today these systems generate many problems in many countries. Particularly, the rapid ageing of the population and exploding cost of social security expenditure in the world have forced governments to substantially reform old-age security systems. Since the mid 1990's countries have variously combined modifications to their old-age security systems. The first of these is to adjust the parameters of existing social security systems. The second of these is to encourage new options for private retirement plans. The particular mix of these policies varies greatly from county to country. Also, in Turkey there have been substantial reforms on old-age security system in recent years.