Kriz yönetimi ve doğal afetlere hazırlık: Düzce deneyimi ve yeni bir model önerisi
Crisis management and preparedness for crises: Düzce experience and a proposal for a new model
- Tez No: 144043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz Merkezi, Afet, Deprem, Kriz Siyaseti, Kriz Yönetimi, Afet Yönetimi. IV, Crisis, Crisis Center, Disaster, Earthquake, Crisis Policy, Crisis Management, Disaster Management
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET USLANMAZ, Ali Yüksek lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Muhittin ATAMAN Mayıs 2004, ix+l 15 sayfa Bu tezde, öncelikle teorik olarak kriz yönetimi ele alınmış ve bu çerçevede kriz tanımları, çeşitleri, krizin kaynaklan ve kriz yaklaşımları anlatılmıştır. Daha sonra, yaygın kriz örneği olarak doğal afetler incelenmiş, çeşitli uygulamalar ve psikolojik etkileri anlatılmıştır. Bu arada, bazı ülkelerdeki afet yönetimlerinin kısa bir değerlendirilmesi yapıldıktan ülkemizdeki kriz yönetimi teşkilat şeması hakkında detaylı bilgi sunulmuştur. Kriz yönetimin uluslararası platformda politik bir silah olarak kullanılmasına ilişkin farklı bir politika anlayışı ele alınmıştır. Tezin sonraki bölümlerinde ülkemizde özellikle Marmara Depremi'nden sonra bu konuda meydana gelen gelişmeler ele alınmıştır. Kriz yönetimindeki uygulamalarla ilgili olarak Düzce Depremi örneği üzerinde durulduktan sonra bu örnekte olay sırasında yaşananlardan çıkarılan derslerle ülke gerçeklerine uygun yeni bir afet yönetim modeli sunulması yönündeki önerilerle çalışma bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USLANMAZ, Ali Master of Arts, Institute of Social Sciences Supervisor: Assistant Prof. Muhittin ATAMAN May 2004, ix+1 15 pages In this thesis, crisis management is theoretically examined, and in this context, different definitions, kinds, sources and approaches of crisis are analyzed. Afterward, natural disasters, as the most common crisis cases, and different implementations and their psychological impacts are investigated. Then, after shortly evaluating crisis managements in some countries, crisis management mechanism of our country is explained in detail. In this context, it is pointed out that crisis management is seen as a political weapon in international platform. In the later sections of this study, recent developments that Turkey experienced especially after the Marmara Earthquake are examined. The Düzce Case is selected to show problems of crisis management. The study is concluded with the proposition of a new model of crisis management, which takes lessons taken from problems faced during this case and realities of Turkey into attention.