Yazılı basında eğitim yöneticilerinin görünümü
The Appearence of education administrators in tors in the press
- Tez No: 144044
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADEGÜL AKBABA-ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazılı basm, içerik analizi, Eğitim yöneticileri iv, Press, content analysis, educational administrators. u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET YAZILI BASINDA EĞİTİM YÖNETİCİLERİNİN GÖRÜNÜMÜ KİRKİT, Gönül Yüksek Lisans Tezi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Sadegül AKBABA-ALTUN Haziran 2004, xi + 97 sayfa Bu çalışma eğitim yöneticilerinin ( il- ilçe milli eğitim müdürleri ve müdür yardımcıları ile ilköğretim ve ortaöğretim okulları müdür ve müdür yardımcılarının) yazılı basmda nasıl yansıtıldığım ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Araştırma, doküman analizine dayanan nitel betimsel bir araştırmadır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırma için Cumhuriyet, Miliyet, Zaman gazeteleri seçilmiştir. Araştırma için, 1 Ocak 1997- 31 Aralık 2001 tarihleri arasında örneklem olarak seçilen gazetelerde yayınlanan ve öznesi eğitim yöneticileri olan haberler taranmışta. Analiz edilecek her haber metnine önceden belirlenmiş 13 sorudan oluşan içerik çözümleme yönergesi uygulanmış, sonuçlar kodlanmışta. Nitel verilerin sayısallaştırılmasmda yüzde hesaplarından yararlanılmıştır. Kodlama sonucu ulaşılan temalar, eğitim yönetimi ve iletişim alam literatürüne göre yorumlanmış, neden sonuç ilişkileri, olaylar ve olgular arasındaki farklılık ve benzerlikler irdelenmiş ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 111. En fazla haber 1997-1998 yıllarında yayımlanmıştır.. Toplam 217 haberin gazetelere göre dağılımına bakıldığında ise Cumhuriyet'te 108, Milliyet'te 53, Zaman'da 56 haber yayımlanmıştır.. Araştırma konusu 217 haberden % 3. 2 'si kadm yöneticilerle ilgilidir.. İncelenen haberler, haber dilinin bakış açısına göre olumlu, olumsuz ve tanımsız olarak gruplandırılmıştır. Buna göre 217 haberden 158 'i olumsuz içeriklidir. Olumlu haberlerin sayısı 28'dir.. Habere konu olan egitim yöneticilerinden il milli eğitim müdürleri ve yardımcıları resmi açıklamalar, görevden alma ve atama haberleriyle, okul müdür ve yardımcıları ise zorunlu bağış, katkı payı, karne parası, şiddet yolsuzluk, görevden alma, soruşturma vb. haberleriyle basma yansımışlardır.. Son olarak toplam 217 haber konularına göre gruplandırılmıştır. Buna göre; haberlerin 61 'i hukuksal konular, 51 'i resmi açıklamalar, 36'sı şiddet, 28'i ekonomik konular, 25'i kılık kıyafet, 7 'si de eğitim yöneticilerine yönelik övgü içermektedir.. Araştırma sonucunda, eğitim yöneticilerinin basındaki görünümünün olumsuz, eğitim yönetimi alanının da sorunlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE APPEARENCE OF EDUCATION ADMINISTRATORS IN THE PRESS Kirkit, Gönül Master Educational Administration and Supervision Adviser: Assist. Prof. Dr. Sadegül AKBABA ALTUN June 2004, xi + 97 pages This study aims to demonstrate how the educational administrators was reflected in the press. This is qualitative research which was completely based on the analysis of document. Content analysis was used during the procses of analiysing the data. Criterion sampling which is a part of purposeful sampling was used for this research. Three newspapers, which were Cumhuriyet, Milliyet and Zaman were chosen. For this research, newspapers which were published between January the 1st 1997 and December the 31st 2001 and the news whose subjects are education administrators were chosen.Content analysis approach was used 13 guestions were applied to every text, the results were coded. After coding, each subject was counted and its percentage was gathered Results of the research were interperated according to the fields of education management and communication, similarities and differences between the facts and consequences were analysed and the following results were found:. Most of the news were published between 1 997-1 998.. A total of 217 news is distrubuted among the three newspaper as the following: 108 in Cumhuriyet, 53 Milliyet and 56 in Zaman.. 3.2 % of the news weie about the female administrators.. News were classified as negative, positive and neutre according to their points of view. 158 of 217 news are negative and 28 of them were positive. Finally, 217 news were classified according to their subject matters. 30 % of the news were about the legal issues, 24 % were official announcements, 17 % were about violence in school, 14 % were about economical problems, 12 % were about the dressing codes, and 3% of the news were in order to praise the school. As a result of this reserach, it was determined that educational administrators were refleted as negative and as a field educatinal administration was shown as problematic in press.