İlköğretim okul yöneticilerinin sosyal beceri yeterlikleri
The Social skill qualifications of primary school administrators
  1. Tez No: 144067
  2. Yazar: HASAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAN ARGON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Social skill, primary education school administrator. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM OKULU YÖNETİCİLERİNİN SOSYAL BECERİ YETERLİKLERİ Çelik, Hasan Yüksek Lisans, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Danışmanı : Yrd.Doç.Dr. Türkan Argon Ekim 2004, (xi)+(l 1 1) sayfa Bu araştırma ilköğretim okulu yöneticilerinin sosyal beceri yeterliklerine ilişkindir. Araştırmanın problemi ilköğretim okulu yöneticilerinin sosyal beceri yeterlik düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın amacı yöneticilerin sosyal beceri yeterlik düzeylerinin tesbit ederek hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim programlarına ışık tutmaktır. Araştırmanın evreni, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bolu merkez ve ilçelerinde bulunan ilköğretim okullarından oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem alınmamış evreninin tamamı üzerinde çalışılmıştır. Evren, 66 müdür ve 74 müdür yardımcısından oluşmaktadır. Bu okullarda görev yapan toplam 140 ilköğretimokulu yöneticisinden 115'ine ulaşılmış ve“Kendini Tanımlama Envanteri”uygulanmıştır. Elde edilen bulgular SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öncelikle her bir alt boyutun ve toplam sosyal becerilerin ortalama ve standart sapmaları hesaplanarak yüksek, orta ve düşük düzeylerin alt ve üst sınırları tespit edilmiştir. Müdürlerin ve müdür yardımcılarının ayrı ayrı sosyal beceri alt boyutlarına ve toplam sosyal becerilere göre dağılımları tespit edilip, aralarında anlamlı fark olup olmadığı test edilmiştir. Ayrıca sosyal beceriler ile kişisel özellikler arasındaki fark incelenmiştir. Bütün veriler için iç tutarlılık katsayısı hesaplanarak a - 0.83 olarak bulunmuştur. Bu da envanterden elde edilen verilerin tutarlı olduğunu göstermektedir. İlköğretim okulu yöneticileri Sosyal Beceri Envanteri'nin duyuşsal anlatımcılık, duyuşsal duyarlılık, duyuşsal kontrol, sosyal anlatımcılık, sosyal duyarlılık ve sosyal kontrol boyutlarının hepsinde ve toplam sosyal beceri yeterliklerinde“orta düzeyde”oldukları bulunmuştur. İlköğretim yöneticilerin cinsiyet değişkenine göre sosyal becerileri incelendiğinde, bayanların erkeklere oranla sosyal beceri yeterlik düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler : Sosyal Beceri, İlköğretim Okulu Yöneticisi. V!
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SOCIAL SKILL QUALIFICATIONS OF PRIMARY SCHOOL ADMINISTRATORS Çelik, Hasan Under gradvagc, Social Science Institute Supervisor : Yrd.Doç.Dr. Türkan Argon October 2004, (xi)+( 111) pages This research is about the social skill qualifications of the primary school administrators. The problem of the research is to determine the social skill qualifications levels of primary school administrators. The aim of the research is to enlighten in and out-service of education programs by pointing out the social skill qualifications levels of administrators. The surroundings in this research consist of the primary schools of the National Educational Assosiation in tiie centre of Bolu and around. In the research, the sample wasn't taken but the research was studiet allover the surrounding. The research surrounding consists of 66 directors and 74 assistant directors (2003-2004). The 115 primary education administrators of totally 140primary education administrators working in these schools were reacheol and“Self-Awereness Inventory”was applied to them. The data were analyzed by using SPSS program. Firstly, the top and bottom limits of the middle and lower levels were established by accounting standard deviations and avarages of total social skills and each bottom dimensions. The seperation between directors and assistant directors was found out according to their lower dimension of their social skills and totally social skills. After that, whether there is a significant difference between them or not was tested. Moreover, the difference between social skill and personalities was examined. For all data, the coefficent of coherence was accounted and“alpha”was foundas 0.83. Thus, it shows that the data provideo by the inventory is coherent. The primary scholl administrators were found at the middle stage in all the dimentions of emotional expressivity, emotional sensivity, emotional control social expressivity, social sensivity, social control of social skill inventory. When the social skills of the primary school administrators related to their sex was examined, it was found out that the social skills of the women were higher than the men's.