Stratejik yönetim, stratejik planlama ve Orduda uygulanabilirliği
Stratejik management, stratejik planning and usage in the army
  1. Tez No: 144068
  2. Yazar: ÖMER ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İ. ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik yönetim, Stratejik planlama, jeostrateji, jeopolitik, Vizyon, Misyon, Muharebe, Bilgi toplumu, Teknoloji, strategy, strategic management, strategic planning, geostrategy, geopolitic, vision, mission, war, knowledge society, technology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
vıı ÖZET STRATEJİK YÖNETİM, STRATEJİK YÖNETİM PLANLAMASI VE ORDUDA UYGULANABİLİRLİĞİ ERDOĞAN Ömer Yüksek Lisans Tezi Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı Prof. Dr.Halil İ. ÜLKER ARALIK 2004, X + 135 Sayfa Ordu denilince genel olarak ülkemizde Türk Silahlı Kuvvetleri anlaşılmakta olup, ordunun ülkemizde yapılan kamu oyu araştırmalarında yüzde 95 gibi çok yüksek oranda halkımızın güvenini kazanmış olması, seçkin ve Türk devriminin bekçisi ve geleceğimizin teminatı olması nedeniyle, yerine getirdiği ve üstlendiği görev itibariyle özel bir düzenleme yapılmıştır. Bu husus 1982 Anayasasının 129 ncu maddesinde, bütün idari işlemlerin ve kararların yargı denetimine tabi olduğu, ancak silahlı kuvvetler mensupları hakkındaki hükümlerin saklı tutulacağı belirtilmiştir. Ülkemizde çok saygı duyulan, derin güven beslenen geleceğimizin yılmaz bekçisi olan orduyu da ilgilendiren bir çalışma yapılırken çok hassasvm olunmuş ve burada belirtilen tüm düşünce ve fikirler tamamen yazara ait olarak sunulmuştur. Hiçbir şekilde ordunun resmi görüşü dile getirilmemiştir. Ancak konunun önemi ve geleceğimizi de hep birlikte ilgilendirmesi açısından tüm yönetici ve liderlere ışık tutması açısından titiz araştırmalar yapılarak bilimsel ve yol gösterici bir çalışma yapılmıştır. Dünyada yeni uygulamaya başlanan ancak ülkemizde henüz uygulanarak sonuçlan hakkında sağlıklı ve kesin veriler olmayan ancak uygulanması halinde başarının kalıcı olacağı değerlendirilen stratejik yönetim, stratejik planlama kavramları, en köklü ve geleceğimizin teminatı olan orduda uygulanabilirliği açıklanmaya çalışılacaktır. Geleceğimizi teminat altına almada çok önemli role sahip olan ordudaki bu güne kadar yapılan çalışmalara, yönetim ve idari yapısmda ki gelişme ve yeniliklere stratejik yönetim ve stratejik planlama açısından bir bakış açısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Ekolojik açıdan süratle değişen, teknolojik açıdan baş döndürücü bir hızla gelişen dünyada, ülkeler hali hazır durum ve konumunu koruyamazlar. 2 l'nci. yüzyılın içinde bulunduğumuz şu ortamında, dünya köklü bir değişim yaşamaktadır. Bu değişimin nasıl bir değişim olduğu globalizm ve küreselleşme çerçevesinde Amerika Birleşik Devletlerinin Newyork kentinde ikiz kulelere yapılan 11 Eylül 2001 terörist saldırısı ve ABD ve müttefiği İngiltere'nin 20 Nisan 2003 tarihinde Irak'a saldırması ile iyice belirginleşmiştir. Görülmüştür ki; Üstün silah ve askeri teknolojiye sahip olan ABD, özellikle Sovyet Rusya'nın da 1990' lı yılların başında ekonomik olarak çökmesi ile birlikte eş zamanlı olarak tüm dünyaya hakim olma ve bu egemenliğini sürdürebilme konusunda başta askeri güç, yalan istihbaratı bilgi kullanma olmak üzere tüm güç unsurlarını kullanmada hiç tereddüt etmemektedir. ABD, hedefe ulaşmada, uluslar arası hukuka, diplomatik geleneklere BM'lere müttefik ülkelerin haklı kağıtlıklarına duyarlı ve umarlı değildir. İnsanlığın binlerce yıl sonunda ulaştığı bugünkü medeniyet seviyesinde, güçlü, istediğinde; güçsüze her istediğini yapan ve yaptıran, ilk çağların orman kanunu uygulamasına tüm dünyanın gözü önünde dönülmüştür.IX Yine çok açık bir şekilde görülmüştür ki 20 Nisan 2003 tarihinde ABD'nin IRAK'a yaptığı askeri harekata dayanak sağlayan CIA raporlarının gerçeği yansıtmadığı ve Irak'ta hiçbir zaman kimyasal silah bulunmadığı, verilen raporların yalan olduğu 14 Eylül 2004 tarihinde ABD Dış İşleri bakanı Colin POWELL tarafından televizyonlarda açıklanmıştır. Tüm bu gelişmeler ışığında; temelinde emperyal güçlerin ekonomik, kültürel, politik ve askeri ideolojisinin empoze edilmesi yatmaktadır. Bu nedenlerle orduda stratejik yönetim ve stratejik planlama uygulamaları çok daha önem arz etmektedir. Gaye öncelikle dünya kaynaklarının, başta ABD, gelişmiş ülkeler ve büyük sermaye gruplarının ulus ötesi ya da çok uluslu şirketlerin eline geçmesidir. Bu ideolojinin kabul ettirilme mücadelesinde ulusal devlet, ulus çıkarları, bağımsızlık, ulusal ekonomi, vb kavramları savunanlar marjinal güçler haline getirilmeye çalışılmakta, gerekirse yok edilmekte veya asimilasyona tabi tutulmaktadır. Şimdi dünyamız; güçsüz olup, zengin kaynaklara sahip ya da önemli jeopolitik ve jeostratejik konumlarda bulunan ülkeler ve halklar için güvenli bu yer değildir. Bu durumun nedenleri vardır. Bu durum ortaya sadece Sovyet Rusya'nın yıkılmasıyla çıkmadı. ABD'nin meşruiyet tanımayan ona karşıt güçlerin somut dayanışma gösterememelerinin, BM yöneticilerinin işlevlerini yerine getirmemelerinin de rolleri büyüktür. Ülkemiz bu ortamda çok önemli jeopolitik ve jeostratejik konumu dolayısı ile nasıl ayakta kalabilir? Öyleyse ülkemizin en büyük ve sarsılmaz güven kaynağı ve geleceğimizin teminatı olan ordunun önemi bir kez daha tüm açıklığı ile önümüze çıkmaktadır. Bu kapsamda soğuk savaşm sona ermesi ile tek kutuplu dünyada ABD'nin tek süper güç olması globalizm ve küreselleşme olgusu karşısında devletler ve milletler geleceğini garanti altına almak ve bekasını sürdürmek için köklü ve sürekli tedbirler almak zorundadır. Bu nedenle bilgi çağında süratle ilerlediğimiz şu belirsizlik ve sürekli değişim ortamında geleceği öngörmek vegeleceği yönetmek istiyorsak, geleceğe ait köklü ve stratejik tedbirler almalı, stratejik planlama yapmalıyız. Uzay çağı da dediğimiz 21 'inci yy. a daha aydınlık girebilmek için çağı kucaklama ve bir adım önünde gitme mecburiyeti vardır. İşte bu nedenlerle milletimizin ve tarihimizin bu kadar uzun sürmesindeki en önemli etkenin milletimizin yapısı ve onun bağrından çıkan ordumuz olduğu görülmektedir. Bu çalışmada en güzide kurumumuz olan orduda stratejik yönetim, stratejik planlama konulan detaylı incelenmiş askeri strateji kapsamında bilgi harbi, geleceğin muharebeleri, jeostrateji ve jeopolitik kavramları ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT STRATEJİK MANEGEMENT, STRATEJİK MANEGEMENT PLANNING AND USAGE IN THE ARMY ERDO?AN Ömer M.A. Thesis, The Department of Public Adminisration Supervisor: Prof.Dr.HaIiI İ.ÜLKER December 2004, X + 135 Pages The army, which is generally understood as Turkish Armed Forces. Some special ordinonces had made in the army as a result of public opinion researchs. The army has won the 95 percent, which is so high rate, of public's confidence, outstanding, guard of Turkish Revolution, Besides, the army is a quarantee of our future as a result of doing it's task and overcoming of it. This case, at 129 th article of 1982 constitution has mentioned that all managing procedures and decisions are subject to law checking. But, the statees of the members of armed forces must keep concealed. In our country, while doing a work, which interests the army, has been so sensitive. Because, the army, that we respect more and grow deep trust aboutIV the undaunted guard of our furure. All of these thoughts and opinions has mentioned here are completely offered as belong to the writer. In no ways formal opinions of the army has mentioned. But, the importence of subject and as a result of interesting all our future, emitting light to the all managers and leaders by making peevish, scientific and guide task had made. In the world that is newly begin to apply hasn't got healthy and certain results in spite of pratice. But, after we apply, the success will be stable. And the usage of strategic management, strategic planning notions will try to explain in the army, who, is the most fundamental and quarantee of our future. The army has the most impotant role by taking our future under quarantee. So that, a new strategic management and strategic planning view try to from by looking at the workings, developments and newness of the management and managerial structure of the army till today. Any country con protect its sitiation and position in a world which is change fastly as ecologically and develope by a dazzling speed as technologically. At tfis time of 21 st centry miliev, the world is living a rooted change. This change became so clear after the terrorist attack to the twin towers in September 11, 2003 in U.S.A. And also by U.S.A. and its ally England's attack to Iraq in april 20, 2003. As is seen; U.S.A., who has the most powerful gun and military technology, never hesitates to use its whole elements of power. At first, military power, wrog communication knowledge to dominate the whole world and to continue its sovereignty. Synchronously, especially after the economic destruction of Soviet Russia at the begining of 1990. The U.S.A. is not sensitive and concern to the international law, diplomatical traditions and right contrasts of United Nation's allies to reach the goal. At the level of today's civilization that humanity has arrived after thousands of years strong, whenever he wants, do whatwever he wants to the weak and let him do whatever he wants. As a result of this humanity turned beck to the rules of the antiquality in front of the eyes of the whole world. Again it is seen clearly that, in april 20, 2003 CIA reports which support the military operations of U.S.A. againsst Iraq doesn't reflect the reality. And, in September 14, 2004 Colin POWELL, Ministry of Foreign Affairs of U.S.A., hasexplained that in Iraq has never exist chemical weapons and the wrongness of given reports on TV. Under the light of all these progresses; at the base imperial powers economical, cuntural and military ideology lie to impose. For these reasons, strategic management and strategic plannig practices are present more importance in the army. Main aim is with the highest priority world sources to obtain by first U.S.A., developed countries and big capital groups further nations and multinational companies. In the struggle of this ideology's acceptance whoever defends these nations notins national state, notion benefits, independence, national economy, etc wonts to become marginal powers, if necessary destroy or subject to assimilation. Now our world; is so weak, and it is not a safe place for countries and publics, who own rich sources or important geopolitic and geostrategic location. This situation has many reasons, it hasn't come to light only by the destruction of Soviet Russia. Also the role of cfontrary povers hasn't show concrete solidarity that U.S.A. doesn't accept its dependence and United Nations managers couldn't make their tasks. At this milieu how can our country survive by having a mast importtant geopolitic and geostrategic position? If so, we again see the importance of army in our coutry that is the biggest, undestroyable confidence source and quarantee of our future. In this case, with the end of the cold war, in one poled world, against the sole power U.S.A., the globalization phenomenon states and nations for to take their future under quarantee and to drive their existence, they have to take rooted and continuous precautions. For this reason, at the age of knowledge we advange fastly at the circumstances of this ambiguity and continuous change. If we want to keep in mind and to rule the future, we have to take rooted, strategic planning. To enter the 21 st centry, that we also say space age, more brilliantly we have to embrace the age and go one stop front of it. For these reasons our nationVI and history drive that longer. It is seen that the most importatnt factor of our nation's structure is our army, who emerged from the bossom of our nation. At this work the most outstanding corporation our army has studied in details according to the strategic management and strategic planning subjects. And also, knowledge war at the sphere of military strategy, war of future, geostrategy and geopolitic nations are tried to study in details.