İlköğretim okulu yöneticilerinin sosyal iletişim becerileri ile öğretmen motivasyonu arasındaki ilişki
The relationship between primary school principals' social communication skills and primary school teacher's motivation
- Tez No: 279654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal beceri, motivasyon, sosyal zeka, Social skill, motivation, social intelligence
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim okullarında çalışan okul yöneticilerinin sosyal iletişim becerileri ile sınıf öğretmenlerinin motivasyonu arasındaki ilişkileri incelenmiştir. Araştırma tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırma kapsamında gerekli verilerin toplanması amacıyla Riggio tarafından geliştirilen Yüksel (2004) tarafından Türkçeye uyarlanan `Sosyal Beceri Envanteri' ve bu araştırma kapsamında geliştirilen `Motivasyon Anketi' adlı veri toplama araçları kullanılmıştır.Araştırmanın örneklemi, Trabzon ili merkez ve ilçelerindeki ilköğretim okullarından basit tesadüfi örnekleme tekniği ile seçilen 200 öğretmen ve 78 okul yöneticisi olmak üzere toplam 278 katılımcıdan oluşmaktadır.Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde Bağımsız Örneklemler t Testi (Independent Sample t Test) Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon katsayısı, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Analizler için elde edilen sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Analizler SPSS 18.0 (PASW 18.0) paket programı kullanılarak elde edilmiştir.İlköğretim okulu yöneticilerinin sosyal becerilerinin mesleki kıdeme göre karşılaştırılması sonucunda Duyuşsal Duyarlık boyutunda anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur. Öğrenim durumuna göre yapılan karşılaştırmalar sonucunda Duyuşsal Anlatımcılık, Duyuşsal Kontrol, Sosyal Duyarlık ve Sosyal Kontrol boyutlarında anlamlı düzeyde farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin motivasyonu cinsiyete göre karşılaştırılması sonucunda Yönetici-Bireysel İhtiyaç İlişkisi boyutunda anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin motivasyonlarının mesleki kıdeme göre karşılaştırılması sonucunda hiçbir boyutta anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin motivasyonlarının öğrenim durumuna göre karşılaştırılması sonucunda Yönetici İle Çalışma ve Yönetici Saygısı boyutlarında anlamlı farklılık olduğu gözlenmiştir.Korelasyon analizi sonucunda, İlköğretim okulu yöneticilerinin sosyal iletişim becerileri ile ilköğretim öğretmenlerinin motivasyonlarının orta düzeyde, olumlu yönde ve anlamlı ilişkinin olduğu belirlenmiştir.İlköğretim okulu yöneticilerinin sosyal iletişim becerileri ile ilköğretim sınıf öğretmenlerinin motivasyonları arasındaki yordayıcı ilişkilerin belirlenmesi için yapılan regresyon analizi sonucunda Duygusal Anlatımcılık, Duyuşsal Duyarlık ve Duyuşsal Kontrol değişkenlerinin Yönetici ile Çalışmayı; Duygusal Anlatımcılık ve Duyuşsal Duyarlık değişkenlerinin Yönetici Saygısını; Sosyal Anlatımcılık ve Sosyal Duyarlık değişkenlerinin Yönetici Bireysel İhtiyaç İlişkisini; Sosyal Anlatımcılık ve Sosyal Kontrol değişkenlerinin Yönetici Tutum ve Davranışlarını anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the relationships between primary school principals? social communication skills and classroom teachers? motivation have been examined. The research is a descriptive study based on the relational search model. To collect the necessary data for the research, ?Social Skills Inventory?, which was developed by Riggio and adapted to Turkish by Yüksel (2004), and ?Motivation Questionnaire? which was developed for this research have been used.The sample set of the research was consisted of 278 participants, 200 teachers and 78 principals, who had been chosen randomly from the primary schools in Trabzon and its districts.In the analysis of the survey data Independent Samples t Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Coefficient and Multiple Linear Regression Analysis were used. The level of significance was accepted as SPSS 18.0 (18.0 PASW) was used for the analysis of the obtained data.The findings of the research have shown that principals? length of service caused a significant difference on their Social skills? dimension of Emotional Sensitivity. It has also been found that Emotional Expressivity, Emotional Control, Social Sensitivity and Social Control, dimensions differ significantly according to their educational background. When teacher?s motivation was compared to their years of service, no significant differences were found in any dimensions. However, when teacher? motivation was compared to their educational, it was seen that there were significant differences in Working with Principal and Respect for Principal dimensions.As a result of correlation analysis, it was seen that there was a medium, positive and significant relationship between primary school principals? social communication skills and primary school teacher?s motivation level.According to the regression analysis which was used to determine the predictive relationship between primary school principals? social communication skills and primary school classroom teachers? motivation, it was found that Emotional Expressivity, Emotional Sensitivity and Emotional Control variables predicted Working with Principals; Emotional Expressivity and Emotional Sensitivity variables predicted Respect for Principals; Social Expressivity, and Social Sensitivity variables predicted Principals? Individual Needs Relation; Social Expressivity and Social Control variables predicted Behaviors and Attitudes of Principals significantly.