İlköğretim amaçlarının gerçekleştirilmesinde ilköğretim okullarının sahip oldukları insan ve madde kaynakları
  1. Tez No: 51311
  2. Yazar: NURİ AKGÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. DURDU KARSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynaklan, Madde Kaynakları, Amacın Gerçekleşmesi m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
ÖZET İLKÖ?RETİMİN AMAÇLARININ GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE İLKÖ?RETİM OKULUNUN SAHİP OLDU?U VE OLMASI GEREKEN İNSAN VE MADDE KAYNAKLARI Akgün, Nuri Yüksek Lisans Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı Yard. Doç. Dr. M. Durdu Karslı Nisan 1996, 213 sayfa Bu çalışmanın amacı, ilköğretimin amaçlarının gerçekleştirilmesi için ilköğretim okulunun sahip olduğu ve sahip olması gereken insan ve madde kaynaklarına ilişkin okul müdürleri, müdür yardımcıları ve öğ retmenlerin algı ve beklentilerinin tespit edilmesidir. Araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan anket Bolu il merkezin den seçilen 14 okuldan 9 okul müdürüne, 27 müdür yardımcısına ve 164 ilkokul öğretmenine uygulanmıştır. Verilerin toplanmasından sonra frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Tukey testi SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İlköğretimin amaçlarının gerçekleştirilmesi için okulun sahip olması gereken insan ve madde kaynakları beş boyutta ele alınmıştır. Bu boyutlardan öğretmen yeterlilikleri ve okul-aile işbirliği“çok önemli”olarak belirtilirken öğretmen sayısı, derslik sayısı ve ders araç ve gereç leri“önemli”olarak tespit edilmiştir. iiİlköğretimin amaçlarının gerçekleştirilmesi için okulun sahip olduğu insan ve madde kaynaklan altı boyutta ele alınmıştır. Birinci boyutta, öğretmen sayısının yeterliliğine ilişkin olarak; sınıf öğretmenlerinin“yeterli”, branş ve rehber öğretmenlerin“yetersiz”olduğu tespit edilmiştir. İkinci boyutta, öğretmen niteliklerinin yeterliliğine ilişkin olarak; öğretmenlerin bilgi, beceri ve tutum bakımından“yeterli”olduğu tespit edilmiştir. Üçüncü boyutta, yönetici (müdür yardımcısı) sayı sının yeterliliğine ilişkin olarak; yönetici sayısının“yeterli”olduğu tespit edilmiştir. Dördüncü boyutta, yönetici niteliklerinin yeterliliğine ilişkin olarak; yöneticilerin bilgi, beceri ve tutum bakımından“yeterli”olduğu tespit edilmiştir. Beşinci boyutta, diğer personel (eğitici olmayan) sayısının yeter liliğine ilişkin olarak; memur ve hizmetlilerin“yetersiz”olduğu tespit edilmiştir. Altıncı boyutta, fiziki kapasitenin yeterliliğine ilişkin olarak; öğretmenler odasının“yeterli”, derslik sayısı, laboratuvar olanağı, kütüphane olanağı, donanım durumu, işlikler, spor salonu, oyun sahası, müsamere salonu, ders araç ve gereçleri ve okul giderleri için harcanan bütçe ödemelerinin“yetersiz”olduğu tespit edilmiştir. Denek gruplarının algılarından görev, cinsiyet, branş, mesleki kıdem, yöneticilik kıdemi ve eğitim düzeyi bakımından anlamlı bir fark bulunmazken yaşlarına ilişkin anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. Beklentilerde ise, görev, cinsiyet, branş, mesleki kıdem, yöneticilik kıdemi ve eğitim düzeyi bakımından anlamlı bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACTUAL AND IDEAL PHYSICAL AND HUMAN RESOURCES OF ELEMENTERY SCHOOLS TO ACCOMPLISH THE AIMS OF ELEMENTERY EDUCATION Akgün, Nuri M.S., Department of Educational Sciences Supervisor : Yrd. Doç. Dr. M. Durdu Karsh April, 1996, 213 pages. The purpose of this study was to investigate the ideal and Actual physical and human resources of elementary schools to attain the aims of elementary aducation, according to the perceptions and expectations of school principals, assistant principal and teachers. This study used a stratified random technique to select 14 elementary schools in BOLU city center. Data were gathered from 9 school principles, 27 assistant principlas and 1 64 school teachers. Collected data were analyzed by using frequency distribution, percentage, arithmetic mean, t-test, one-way analysis of variance, and tukey-test through the SPSS for Windows package program (Statistical Package for Social Sciences). Ideal physical and human resources of elementary schools to attain the aims of elementary education was investigated at five dimensions and actual ones was investigated at six dimensions. The results revealed that there is no statistically significant differences between the perceptions of sampling group according to independent variables such as vocational seniority, length of service, graduate level except of ages. The results also indicated that there is no statistically significant differences between the expectations of sampling group according to the independent variables such as duty, sex, branch, vocational seniority, length of service and graduate level. Key word : Physical Resources, Human Resources, Accomplishment of Purpose (Goal attainment)