Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik meslek beklentileri
- Tez No: 144147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRCAN ÜLTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik, Alan Öğretmenliği Bilgisi, Tezsiz Yüksek Lisans, İngilizce Öğretmenliği Sertifika Programı. vıı, Teaching Profession, Knowledge of related field teaching, Master Programme without Thesis, ELT Certificate Programme
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu araştırmada A.İ.B.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Fizik, Kimya, Biyoloji, Matemetik bölümleri öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik beklentileri incelenmiştir. Birinci alt problemde birinci sınıf öğrencilerinin devam ettikleri bölümü seçmelerindeki belirleyici faktörler incelenmiş, inceleme sonucunda ÖSS puanının belirleyici olduğu anlaşılmıştır. Araştırmanın ikinci alt probleminde, birinci sınıf öğrencilerinin İngilizce Hazırlık Programım tamamladıktan sonra bölümlerinden beklentileri incelenmiş ve sonuç olarak söz konusu programın bölüm derslerine yönelik olmadığı, bu yüzden gerekli faydanın elde edilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Üçüncü alt problemde ise dördüncü sınıf öğrencilerinin mezuniyet sonrası beklentileri ele alınmış ve sonuçta öğrencilerin öncelikli olarak kendi alanlarıyla ilgili öğretmenlik yapmak istedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın dördüncü alt probleminde ise kendi alanlarına yönelik beklentilerinin gerçekleşme düzeyi araştırılmış, beklentilerinin olumlu olduğu tespit edilmiştir. Beşinci alt problemde ise Tezsiz Yüksek Lisans öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik beklentilerine bakılmış ve öğretmenlik mesleğini kendilerine uygun gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. vıSon alt problemde ise ingilizce Öğretmenliği Sertifika Programına katılan öğrencilerin programdan beklentileri araştırılmış ve sonuç olarak İngilizce alan bilgisi derslerine yeterli düzeyde sahip olmadıkları kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, the aspiration of the students regarding the teaching profession at the departments of Physics, Chemistry, Biology and Mathematics at Faculty of Letters of A.I.B.U. was studied. In the first research question, determinant factors that led the first grade students to prefer the departments they attended were examined and, as a result of the research, it was found that the score gained from the University Selection Examination (OSS) was the determinant. In the second research question of the research, having finished the Preparatory Program for Proficiency in English, the aspiration of the first grade students from their departments was studied and as a consequence it was concluded that the subject program did not focus on the field courses, and thus could not be benefited accordingly. In the third research question, the post-graduate aspirations of the fourth grade students were handled and all in all it was concluded that the students are willing to perform the teaching profession within the framework of their own fields. In the fourth research question of the research, the realization level of then- own field aspiration was studied and a favorable aspiration was determined. In the fifth research question, the aspiration for the teaching profession of the students of the Master Program without Thesis was studied and it was concluded that the teaching profession is accepted to be a proper profession by the students. IVIn the last research question, the aspiration for the programme that the students attended to the ELT Certificate Programme was analyzed and as a consequence it was found that students do not have the field of English knowledge in a sufficient level.