Kar payı dağıtım başlama duurusuna kısa ve uzun dönem fiyat tepkileri: İMKB' den bulgular
Short and long term price reactions to dividend initiation announcements: Avidence from the ISE
- Tez No: 144343
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİT GÖNENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İ.M.K.B, Kar Payı Dağıtımına Başlama, Kısa ve Uzun Dönem Hisse Senedi Getiri Performansı, Aşırı Tepki, I.S.E, Dividend Initiation Announcement, Short term and long term stock return performances, Overreaction
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İ.M.K.B.)'na kayıtlı olan ve kar payı dağıtım başlama duyurusu yapan şirketlerin hisse senetlerinin endeks karşısında gösterdiği kısa ve uzun dönem getiri performansları hesaplanarak piyasanın bilgi içerikli habere gösterdiği tepkiler incelenmektedir. 1992-2003 yıllan arasında kar payı dağıtım başlama duyurusu yapan şirketler tezin veri kümesini oluşturmaktadır. Kar payı dağıtım başlaması, İ.M.K.B.'de işlem gören şirketlerin ilk işlem görmeye başladıkları yıl dağıttıkları kar payları hariç olmak üzere, halka açıldıktan veya kar payı dağıtmadıkları herhangi bir yıldan 1 yıl sonra kar payı dağıtımına başlamaları kastedilmektedir. Duyuru karan alan şirketlerin duyuru gününden bir gün öncesi ve sonrasını kapsayan zaman periyodunda kısa dönem getirişi piyasa endeksi karşısında % 0,424, 12 aylık uzun dönem aşırı kazanç getirişi ise % 58,35'lik değere sahiptir. Kısa ve uzun fiyat tepkilerinin detaylı incelemesi sonucu, hisse senedi getiri performanslarında bir terse gidiş (Price Reversal) oluşmakta ve bu sonuç İ.M.K.B.'de kar payı dağıtım başlama haberine yatırımcıların aşırı tepki gösterdiğine işaret etmektedir. Ek olarak kar payı dağıtım başlama olayında nakit kar payı dağıtımı yapan şirketler ile hisse senedi şeklinde kar payı dağıtımı yapan şirketlerin getiri değerleri araştırılmıştır. Nakit kar payı dağıtımı yapan şirketlerin hisse senetleri, ACAR3, % 0,049 negatif getiri değerine sahip iken hisse senedi şeklinde kar payı dağıtımı yapıldığında, AC AR3, % 2.369 pozitif getiri değerine sahip olduğu görülmektedir. Yatırımcılar hisse senedi şeklinde kar payı dağıtım başlama haberine daha pozitif yaklaşmaktadır. Çoklu regresyon analiz metodu ile ortalama kümülatif aşırı kazanç değerinin şirketin Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı arasındaki pozitif ve istatistiksel anlamlı bir bağıntı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis study, market reaction is investigated for firms, which are listed in I.S.E. are announced their dividend initiations, that is a new information carried to market by taking into account stock returns performances against I.S.E. index for short and long term periods. « This thesis data set is obtained by gathering firms dividend initiation announcements between 1992-2003 periods. Dividends initiation event is described as firms' first dividend payment after dividend payments are omitted at least one year at I.S.E., exempt from firms first year dividend payments at I.S.E.. 3 days horizon, starting one day before and ending one day after the announcement day, is used for calculating short term stock returns. Firms' short term stock abnormal return against I.S.E. index is statistically insignificant, %0,424. 12 months period after dividend initiation announcement is used for calculating stocks long term excess returns. Firms' long term stock excess return against I.S.E. index is statistically significant, %58,35. According to precise analysis of stock returns performances during short and long term periods, price reversal reaction is observed after dividend initiations. This sign is interpreted as investors playing at I.S.E. are overreacting to dividend initiation announcement. Investor reaction to cash and stock dividend payment at I.S.E. after dividend initiation announcement is also investigated under the dividend initiation event study. For cash dividend payment at short term stock return analysis against I.S.E. stock return is negative statistically insignificant, %0,049. However for stock payment at short term stock return analysis against I.S.E after dividend initiation announcement is %2,369. From above result investors approach more positively to stock dividend payments than cash dividend payments. By multiple regression analysis results, positive and statistically significant result is found between short term cumulative average abnormal return and firms' Market Value / Book Value ratio.