Hekimlerin ve hastaların sağlık eğitiminde hemşirelerden beklentileri
Expectations of the doctors and the patients from the nurses in health education
- Tez No: 144437
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÖKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlık eğitimi, Hasta, Hekim, Hemşire vı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET HEKİMLERİN VE HASTALARIN SAĞLIK EĞİTİMİNDE HEMŞİRELERDEN BEKLENTİLERİ Koca, Hümeyra Yükseklisans, Hemşirelik Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Feray GÖKDOGAN ŞUBAT 2005, 80 sayfa Bu araştırma, hekimlerin ve hastaların sağlık eğitiminde hemşirelerden beklentilerini belirlemek ve klinikte uygulanan sağlık eğitimine ilişkin sorunları saptamak amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini, İzzet Baysal Bolu Devlet Hastanesi, İzzet Baysal Bolu Kadın-Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Bolu Fizik Tedavi Hastanesi'nde klinikte çalışan 45 uzman hekim ve 1 Eylül- 1 Ekim 2004 tarihleri arasında bu hastanelerde yatan 92 hasta oluşturmuştur. Veriler yüzyüze görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Veriler, yüzdelik ve ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik testler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada yer alan hekimlerin %75.6'sının erkek, yarısının (%51.1) 30-39 yaş grubunda olduğu (42.73±8.68 yaş), araştırmada yer alan hastaların ise %70.7'sinin kadın; %45.6'sının 18-34 yaş grubunda yer aldığı belirlenmiştir. Hekimlerin %97.8'i ve hastaların tümü sağlık eğitiminin gerekli olduğunu; hekimlerin %31.2'si sağlık eğitimini toplumsal ilerleme ve gelişmeler, %38.1'i ise hastaların gerekli eğitim ve bilgiye sahip olmadıkları için gerekli olduğunu ifade etmiştir. Hekimlerin büyük bir çoğunluğu sağlık eğitimini sağlığın korunması (%31.1) ve hastalık bilgisi (%20.0), hastaların büyük bir çoğunluğu ise sağlıkeğitimini sağlıklı olmak için yapılması gerekenlerin bilgisi (%39.1), hastalara verilen eğitim (%23.9) olarak tanımlamaktadır. Hekimlerin %93.3'ü sağlık eğitimi faaliyeti yürüttüğünü ve hekimlerin hastalara sundukları sağlık eğitimi konulan ise hastalık yönelik bilgilendirme (%19.8) ve akılcı ilaç kullanımıdır (%19.2). Hastalara ağırlıklı olarak hekimlerin (%48.2) daha sonra ise hemşirenin (%36.5) eğitim verdikleri saptanmıştır. Hekimlerin ve hastaların yarıdan fazlası (sırasıyla %59.2 ve %55.4) sağlık eğitimini hasta, hekim ve hemşirenin birlikte planlaması gerektiğini bildirmişlerdir. Hastaların sağlık eğitimi taleplerinin karşılanmama nedeni olarak hekimler ve hastalar hemşirenin zaman azlığını (%20.5), hemşirenin iş yükü fazlalığını (%34.6) göstermişlerdir. Hekimler sağlık eğitiminde hemşirelerden, sağlık eğitimi konusunda gerekli bilince ulaşmalarını (%26.5) beklerken; hastalar kendilerini ve yakınlarını bilgilendirmelerini (tedavi, diyet, ilaç kullanımı, bebek bakımı, vb.) hemşirelerden beklemektedirler. Bu konuda getirilecek öneri ise hastanede hasta eğitiminin önemi açısından hizmet içi eğitim birimleri tarafından hemşirelerin yeterli düzeyde bilgilendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPECTATIONS OF THE DOCTORS AND THE PATIENTS FROM THE NURSES IN HEALTH EDUCATION Koca, Hümeyra Master Degree, The Department of Nursing Supervision Assoc. Prof. Feray Gökdoğan February, 2005, 80 pages In this study it was aimed to determine expectations of the doctors and the patients from the nurses in the health education, and establish the problems of the health education carried in the clinic. And this is a defining research. Fourty five (45) specialized doctors working at the clinics of İzzet Baysal Bolu State Hospital, İzzet Baysal Bolu Maternity and Pediatrics Hospital and Bolu Physical Rehabilitation Hospital and 92 patients, who have been treated at these hospitals between 1 September and 1 October 2004,have been the samples of this research. The data were gathered thanks to face to face interviews. The data, as percentage and average, were analysed by using defining statistical tests like standart deviation. It is determined that the 75.6% of the medicians involved in the research were male and half of them (51.1%) were in the age group of 30-39 (42.73±8.68 age) and the 70.7% of the patients involved in the research were female and 45.6% of them were in the age group of 1 8-34. in97.8% of the doctors and 100% of the patients deemed“health education”necessary; 31.2% of the doctors deemed it necessary for the development and the improvement of the society where as 38.1% of them deemed it necessary since the patients didn't have the required education and knowledge. Most of the doctors are define“health education”as giving information about the protection of health (31.1%) and about the disease (20.0%) whereas most of the patients define it as the information necessary to be healthy (39.1%) and as the education for the patients (23.9%). 93.3% of the doctors stated that they gave the health education and the subjectsof the educations which are given to the patients by the doctors are giving information about disease (%19.8) and the right use of medicine (%19.2). It was determined that patients were educated mostly by doctors (48.2%) and secandly by nurses (36.5%). More than half of the doctors and the patients (59.2% and 55.4%) respectively) stated that the health education should have been planned by the patient, doctor and nurse collectively. Doctors (20.5%) and the patients (34.6%) point the fact that the health education demand of the patients cannot be met properly because of the nurses' lack of time and work load of the nurses. In the health education, doctors expect nurses to have satisfactory conscious of health education (26.5%); on the other hand patients expect nurses to inform them and their relatives (about treatment, diet, use of the medicinies, baby care etc) The suggestion to this subject is the satisfactorily informingat nurses by the units of iner education service for the sake o the importance of the education of the patients. Key - Words: Health Education, Patient, Doctor, Nurse IV